«Πράσινες» επενδύσεις σχεδιάζει το 70% των εταιρειών παγκοσμίως

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολόγια:

Το 70% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω του 1 δις. ευρώ σκοπεύει να αυξήσει τις πράσινες επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της μεγάλης συμβουλευτικής εταιρείας Ernst & Young. Τουλάχιστον 150 από τα 300 στελέχη επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι οι επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής θα κυμαίνονται από 0,5% μέχρι 5% των κερδών ως το 2012.

Πιο συγκεκριμένα, το 82% στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην ενεργειακή επάρκεια μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 92% απάντησε ότι το ενεργειακό κόστος θα είναι σημαντικός παράγοντας για τη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι εταιρείες είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση αν και, όπως τόνισαν, η εναρμόνιση με τους κανόνες θα αποτελέσει πρόκληση καθώς είναι διαφορετικοί σε κάθε κράτος.

«Το γεγονός ότι το 70% των στελεχών δήλωσε ότι οι εταιρείες σκοπεύουν να επενδύσουν περισσότερο σε προγράμματα κατά της κλιματικής αλλαγής είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα της έρευνας», τόνισε η κ. Melanie Steiner από την Ernst & Young.

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, «οι εταιρείες αναλαμβάνουν δράση γιατί κατανοούν ότι αυτό είναι ένα επιχειρηματικό ζήτημα και μια ευκαιρία για νέα κέρδη», επισήμανε η κ.  Steiner.

«Κι ενώ η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ήταν θέμα δημοσίων σχέσεων, σήμερα αποτελεί την ευκαιρία για κέρδη μέσω νέων προϊόντων και υπηρεσιών και μέσω της ενεργειακής επάρκειας», κατέληξε.

Στην έρευνα συμμετείχαν στελέχη επιχειρήσεων από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Δανία, την Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία, τη Νότιο Αφρική, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Τα στελέχη που απάντησαν δραστηριοποιούνται σε 18 βιομηχανικούς τομείς, από τις αερομεταφορές μέχρι την πώληση ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η έρευνα ήταν ανώνυμη και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έδωσε τα στοιχεία του.

Για το econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή Reuters

Σχόλια