Σενάρια χρεοκοπίας: η Ελλάδα δεν πείθει τις Αγορές

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι αμφιβολίες γύρω από την επάρκεια και την τελική ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας καθιστούν της Αγορές επιφυλακτικές απέναντι στη χώρα μας.

Τάδε έφη Ολιβιέ Μπλανσάρ, ένας εκ των κορυφαίων οικονομολόγων του ΔΝΤ.

Ο κ. Μπλανσάρ δε «μάσησε» τα λόγια του μιλώντας ευθέως για τα σενάρια χρεωκοπίας της Ελλάδας που κυκλοφορούν στο εξωτερικό: «οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει ή όχι τα χρέη της», είπε σχετικά και πρόσθεσε πως «με δεδομένη τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, οι αβεβαιότητες είναι κατανοητές».

Ο Μπλανσάρ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τα κοινοβούλια σε όλη την ευρωζώνη πρέπει να συμφωνήσουν για τα μέτρα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) πρέπει να διευκρινίσει τη θέση της και να πείσει τις αγορές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική από τα υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας, ο Μπλανσάρ επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι για να αποφευχθεί ο περιορισμός της ανάπτυξης, οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να εστιάζονται πολύ γρήγορα στο περιορισμό του ελλείμματος των προϋπολογισμών.

Πηγή: i-live

Σχόλια