Πρωτοβουλία Athens Green 360 για την ανταλλαγή ρύπων

0
161

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά ένα εκατ. τόνους στοχεύει η πρωτοβουλία Athens Green 360, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας διακεκριμένων και πρωτοπόρων επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία ταμείου ανταλλαγής εκπομπών ρύπων από 360 επιχειρήσεις, οι οποίες προχωρούν εθελοντικά σε εξοικονόμηση 1 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία προωθεί τη φύτευση ενός εκατομμυρίου δέντρων στην Αττική και την ανταλλαγή 100 χιλιάδων ενεργοβόρων λαμπτήρων παλιάς τεχνολογίας με νέους, χαμηλής κατανάλωσης.

Η εθελοντική συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σύστημα ανταλλαγής ρύπων θα επιτρέπει σε όποιον επιθυμεί να αγοράζει μέρος των αποταμιευμένων ρύπων, γνωρίζοντας ότι έτσι αγοράζει συγκεκριμένο αριθμό δέντρων ή λαμπτήρων.

Το εθελοντικό σύστημα ανταλλαγής θα ξεκινήσει να λειτουργεί όταν συγκεντρωθούν εκπομπές 100 χιλιάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα στο ταμείο του εθελοντικού συστήματος ανταλλαγής μετατρέπεται αυτομάτως σε δένδρο που θα φυτευτεί ή σε λαμπτήρα νέας τεχνολογίας που θα ανταλλαχθεί.

Σημειώνεται ότι η ανταλλαγή πραγματοποιείται με βάση την ισοτιμία που καθορίζεται από το κόστος αγοράς και το κόστος φύτευσης.

Οι παραγόμενοι νέοι αρνητικοί ρύποι από τις δεντροφυτεύσεις και την ανταλλαγή λαμπτήρων επαναπροστίθενται στο ταμείο του εθελοντικού συστήματος ανταλλαγής.

H πρωτοβουλία Athens Green 360 της Post Bank Green Institute, θυγατρικής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, του Δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σχόλια