Η Ανακύκλωση Συσκευών διευρύνει το δίκτυο της στη συλλογή λαμπτήρων

0
45

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι ο κύριος φορέας ανακύκλωσης λαμπτήρων στην Ελλάδα.

Στο Σύστημα είναι εγγεγραμμένες οι μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας παγκοσμίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% του όγκου που διακινείται στην ελληνική αγορά.

Από το 2004 – χρονιά ίδρυσης του Συστήματος – μέχρι σήμερα, η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. έχει συλλέξει και ανακυκλώσει πάνω από 1,000,000 λαμπτήρες.

Tο Σύστημα βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου συλλογής πανελλαδικά, ώστε να εξυπηρετηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των σημείων συλλογής λαμπτήρων, ενώ σταδιακά τοποθετούνται νέοι πιο λειτουργικοί κάδοι, ώστε να διευκολύνεται η ασφαλής εναπόθεση των λαμπτήρων και η περαιτέρω διαχείριση τους.

Μεταξύ των καταστημάτων που μπορεί κάποιος να ανακυκλώσει τους άχρηστους λαμπτήρες, συγκαταλέγονται μεγάλες αλυσίδες, όπως  Αφοι Κωνσταντακάτου , Λέντζος Λάμπες, Πλαίσιο, My Market και Praktiker.

Οι μεταχειρισμένες λάμπες που παραδίδονται στα σημεία συλλογής αποθηκεύονται προσωρινά σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους και οδηγούνται σε μονάδες επεξεργασίας.

Τα υλικά που ανακτώνται είναι γυαλί, μέταλλα και υδράργυρος, τα οποία προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες.

Οι σκόνες φθορισμού που προκύπτουν, εξουδετερώνονται και στη συνέχεια θάβονται σε ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Η ανακύκλωση των λαμπτήρων βοηθάει στο να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων και ταυτόχρονα ο κίνδυνος ρύπανσης από βλαβερές ουσίες.


Πηγή:  Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

Σχόλια