Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων – θα ανασάνουν οι Αθηναίοι;

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων έχει κηρυχθεί η 24η Μαΐου από το 1999, όμως η σημερινή επέτειος βρίσκει την Αθήνα με 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, αναλογία πολύ χαμηλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα ωστόσο, γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί το χαμηλό αυτό ποσοστό, ενώ ήδη είναι «στα σκαριά» δύο πάρκα με επώνυμες υπογραφές, που θα πρασινίσουν την Αθήνα.

Πεδίον του Άρεως –  έτοιμο το 75% του πάρκου

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέσα στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι βόλτες στο Πεδίον του Άρεως καθώς αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο το 75% του πάρκου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που αποφασίστηκαν, επισημαίνεται ότι οι διαδρομές έγιναν χωμάτινες, εκτός μιας που στρώθηκε με κυβόλιθους, και το γκαζόν αντικαταστάθηκε από γηγενή φυτά.

Παράλληλα ετοιμάζεται φυτώριο και δημιουργήθηκε ένας λαβύρινθος με αρωματικά φυτά της αττικής γης.

Μπροστά από το άγαλμα της Αθηνάς θα γίνει ελαιώνας, ενώ σχεδιάζονται παιδικές χαρές, θέατρο και δύο μικρά αναψυκτήρια.

Το πάρκο της Καλλιθέας

Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά του λόφου, στη γειτονική Καλλιθέα, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση ενός ακόμη πάρκου, μικρότερου μεν, αλλά εξίσου σημαντικού για την πόλη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το νέο «Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής της Καλλιθέας» καλύπτει έκταση πρασίνου 28.000 τ.μ. και αναμένεται να περιλαμβάνει ανοικτό κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά και παιδότοπο.

Σημειώνεται ότι όλες οι υποδομές θα κατασκευαστούν με τέτοιες προδιαγραφές ώστε το ανοικτό ελεύθερο πάρκο της Καλλιθέας να είναι προσβάσιμο και φιλικό και στα άτομα με αναπηρία.

Σχόλια