Διχασμένη η ΕΕ για τις ποινές σε κράτη με μεγάλα ελλείμματα

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν χωριστεί πλέον σε δύο στρατόπεδα, ύστερα από τις γερμανικές προτάσεις για την επιβολή αυστηρών ποινών στις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία, σύφμωνα με δημοσίευμα στα «Νέα».

Στην ΕΕ επικρατεί διάσταση απόψεων, για το εύρος των ποινών στις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία, κυρίως δε σε σχέση με την εσχάτη των ποινών, η οποία σύμφωνα με τις γερμανικές αντιλήψεις, δεν θα πρέπει να είναι άλλη από τον εξαναγκασμό σε αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή έκαναν εμφάνιση τους οι διαφωνίες, κατά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε στις 25 Μαρτίου από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για να προσδιορίσει τους τομείς της ευρωπαικής οικονομικής διακυβέρνησης, στους οποίους απαιτούνται ριζικές αλλαγές.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, αν και συμφώνησαν στο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, θα πρέπει να ενισχυθεί σε ότι αφορά την πρόληψη των κρίσεων, όσο και τις ποινές προς τις χώρες που δεν σέβονται τη δημοσιονομική πειθαρχία, υπήρξε διαφωνία ως προς το εύρος των ποινών.

Το σημαντικότερο σημείο τριβής, ήταν το ενδεχόμενο επιβολής και πολιτικών κυρώσεων (π.χ. η πρόσκαιρη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο) για τις χώρες με μεγάλα χρέη.

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν, εις βάρος της γερμανικής θεωρίας περί ελεγχόμενης πτώχευσης των χωρών, που εκτρέπονται δημοσιονομικά με τελική κατάληξη την αποπομπή τους από το ευρώ.

Πηγή: i-live.gr

Σχόλια