Μεταλλείο Κίρκης: τοξική απειλή για το περιβάλλον

0
58

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το εγκαταλειμμένο μεταλλείο μολύβδου-ψευδαργύρου στην περιοχή Κίρκης του νομού Έβρου, αποτελεί μια «βόμβα» τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να «εκραγεί», με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου αλλά και στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου – Ροδόπης, Γεώργιος Μηνόπουλος και ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, συνιστούν το σφράγισμα των εγκαταστάσεων του μεταλλείου, την υγειονομική ταφή των τοξικών ουσιών, την αναμόρφωση του χώρου και τη δημιουργία θεματικού πάρκου.

Ο κ. Μηνόπουλος δήλωσε ότι «Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, το πόσιμο νερό στην περιοχή είναι πεντακάθαρο και η μόλυνση δεν έχει περάσει στα έμβια όντα και στους ανθρώπους. Δεν ξέρουμε όμως τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Το μεταλλείο της Κίρκης στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα αποτελεί μία συνεχή πηγή μόλυνσης και δυστυχώς δεν είναι στην αρμοδιότητα ούτε της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ούτε της Περιφέρειας η αποκατάσταση του. Είναι αρμοδιότητα του κράτους και του Υπουργείου Περιβάλλοντος».

Η βιομηχανική εγκατάσταση στο μεταλλείο Κίρκης, κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της κατοχής από τους Γερμανούς και με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείφθηκε.

Στη συνέχεια λειτούργησε υπό τη διεύθυνση ιδιώτη, κατά τα έτη 1974-1980 και 1990-1997 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Τα μεταλλευτικά τέλματα βρίσκονται στις κατεστραμμένες λεκάνες εναπόθεσης και τους χώρους του εργοστασίου, καθώς επίσης υπολείμματα μεταλλευτικών συμπυκνωμάτων και σωροί ακατέργαστου μεταλλεύματος, που παραμένουν εκτεθειμένα και αποτελούν διαρκή πηγή διαρροής τοξικών ουσιών στο περιβάλλον.

Από μελέτη που έγινε προκύπτει ότι υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί η ρύπανση από τον αέρα, τη σκόνη ή το αρδευτικό σύστημα.

Βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στα ιζήματα του ποταμού Ειρήνης και η ύπαρξη υδάτινου αποδέκτη κοντά στο μεταλλείο ανάγει τη ρύπανση σε μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Οι αναλύσεις που έγιναν στο νερό του δικτύου ύδρευσης του οικισμού Κίρκης, δεν έδειξαν υπέρβαση των ορίων σε τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα.

Διαπιστώθηκε όμως, μεγάλη διασπορά τοξικών στοιχείων στις παρακείμενες καλλιέργειες και συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στα καλλιεργούμενα εδάφη.

Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος έκθεσης στα τοξικά απόβλητα του μεταλλείου, για τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής.

«Οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του μεταλλείου αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και πρέπει να σφραγιστούν» τόνισε ο κ Κωνσταντινίδης και πρότεινε τη δημιουργία θεματικού πάρκου στην περιοχή της Κίρκης.

Σχόλια