Πανελλήνιες εξετάσεις 2010: αναμένεται πτώση των βάσεων

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι Πανελλήνιες εξετάσεις, οι διορθωτές μιλούν για πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα που εξετάστηκαν μέχρι τώρα, καθώς και η επιλογή των θεμάτων, επιτρέπουν να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα.

Τα μέχρι τώρα θέματα στα περισσότερα μαθήματα, είναι καλύτερα διαβαθμισμένα σε σχέση με πέρυσι, χρονιά που όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί, η επιλογή τους είχε αποτέλεσμα να εκτιναχθεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων από τις μεσαίες στις άριστες βαθμολογίες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα θέματα των μαθηματικών.

Ο γ.γ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Γιάννης Τυρλής, δήλωσε ότι τα ερωτήματα είχαν ομαλή κλιμάκωση δυσκολίας, γεγονός που θα έχει αποτέλεσμα την καλύτερη κατανομή της βαθμολογίας σε σχέση με πέρυσι.

Η δυσκολία των θεμάτων στα μαθηματικά γενικής παιδείας, θα έχει αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων στις οικονομικές σχολές.

Αναμένεται πτώση των βάσεων στις πολυτεχνικές αλλά και στις σχολές θετικών επιστημών, λόγω της ελαφρώς μεγαλύτερης δυσκολίας στα μαθηματικά κατεύθυνσης.

«Τα θέματα κάλυπταν όλη την ύλη, περνώντας το μήνυμα ότι ο υποψήφιος που πάει σοβαρά διαβασμένος στις εξετάσεις πρέπει να έχει καλή προετοιμασία από τις προηγούμενες τάξεις. Σημαντικό, επίσης, θεωρώ το γεγονός ότι υπήρχαν και ερωτήματα που διερευνούσαν την κριτική ικανότητα των υποψηφίων, κάτι που σε τελική ανάλυση είναι και το ζητούμενο των πανελληνίων εξετάσεων», επισήμανε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις επιδόσεις των υποψηφίων μέχρι στιγμής σε ότι αφορά τον βαθμολογικό «πυθμένα» στο 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Οι διορθωτές εκτιμούν ότι στα τμήματα του 1ου και 3ου πεδίου, η κατάργηση της βάσης του δέκα, που ισχύει από φέτος, δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Αντίθετα, με το 2ο και 4ο επιστημονικά πεδία, στα οποία η βάση αναμένεται να πέσει κάτω από τα 8.500 μόρια που ήταν πέρυσι, με αποτέλεσμα τα ΤΕΙ, κυρίως της περιφέρειας, να καλύψουν τις εκατοντάδες κενές θέσεις που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Όσον αφορά το  5ο επιστημονικό πεδίο η κατάργηση της βάσης του δέκα εκτιμάται από εκπαιδευτικούς ότι θα δώσει τη δυνατότητα εισαγωγής πολλών υποψηφίων στα τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων και επιχειρήσεων.

Σε αυτά, η βάση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλή και μπορεί να φθάσει τα 4.500 μόρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η καλή επίδοση των υποψηφίων στο μάθημα της ξένης γλώσσας, στο οποίο πρέπει να γράψουν πάνω από 10.

Σύμφωνα με γενική εκτίμηση των βαθμολογητών, τα υψηλόβαθμα τμήματα στο 3ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, θα παρουσιάσουν μικρή υποχώρηση, όπως στις ιατρικές και στις πολυτεχνικές σχολές αντίστοιχα.

Πηγή: i-live.gr

Σχόλια