Εκστρατεία της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα!

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Καινοτόμο εκστρατεία για την προστασία της βιοποικιλότητας ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να κινητοποιήσει χιλιάδες άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ολόκληρη την υφήλιο, μελέτες καταδεικνύουν ότι η βιοποικιλότητα μειώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς», οπότε η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της εκστρατείας κρίνεται πολύ σημαντική.

Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία έχει στεφθεί με επιτυχία αφού τον δικτυακό τόπο εκστρατείας έχουν επισκεφθεί πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα, ενώ πάνω από 56.000 άτομα έχουν στηρίξει την εκστρατεία στο Facebook. Στο μεταξύ, επ’ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας, η Κομισιόν διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων στην  Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ιταλία.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος, Janez Potočnik, τόνισε ότι είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς πώς η εκστρατεία αυτή προσελκύει τόσους ανθρώπους.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή και να μετατρέψουμε το ενδιαφέρον αυτό σε πραγματική δράση και σε πραγματικές πολιτικές για να διασφαλιστεί η πλούσια ποικιλία ζωής στη Γη», υπογράμμισε ο κ. Janez Potočnik.

Στόχος της εκστρατείας η περιβαλλοντική αφύπνιση

Άνθρωποι κάθε ηλικίας αναπτύσσουν δεσμούς με τη φύση μέσω του διαδραστικού δικτυακού τόπου της εκστρατείας για τη βιοποικιλότητα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τις πρώτες έξι εβδομάδες της εκστρατείας ο δικτυακός τόπος, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, κατέγραψε πάνω από 550.000 επισκέψεις της ιστοσελίδας με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται καθημερινά. Περίπου 56.000 άτομα από περισσότερες από 120 χώρες έχουν δηλώσει τη στήριξή τους μέσω των σελίδων του Facebook για τη βιοποικιλότητα.

Η εκστρατεία με σύνθημα «Βιοποικιλότητα – είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι» και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα της απώλειας της βιοποικιλότητατας και καταδεικνύει τις συνέπειες των απωλειών αυτών στην καθημερινή μας ζωή.

Η εκστρατεία διαθέτει εκπαιδευτική συνιστώσα που αναδεικνύει τα οφέλη της βιοποικιλότητας και τονίζει ειδικότερα την έννοια των υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξαφάνισή τους. Κεντρική επαναλαμβανόμενη ιδέα είναι η συνδετικότητα και η αλληλεξάρτηση.

Το τελευταίο στοιχείο που πρέπει να προστεθεί είναι ένα δυναμικό βίντεο κλιπ το οποίο αποστέλλει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την επιτακτική ανάγκη ανάληψης δράσης. Το βίντεο κλιπ έχει ως στόχο να τονίσει πως η απώλεια οποιουδήποτε κρίκου στην αλυσίδα της ζωής, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, μπορεί να διαταράξει ολόκληρη την ισορροπία της φύσης.

Η εκστρατεία επικεντρώνεται ειδικότερα σε χώρες όπου η ανάληψη δράσης θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη. Στην Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ιταλία η εκστρατεία έχει δρομολογηθεί με επιτυχία με δράσεις δημοσίων σχέσεων και τέχνη του δρόμου. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας θα πραγματοποιηθούν επίσης στις έξι προαναφερόμενες χώρες εκδηλώσεις για οικογένειες.

Από την ευαισθητοποίηση στη δράση

Εκτός από την ευαισθητοποίηση του κοινού, η εκστρατεία αποσκοπεί επίσης στο να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για την επιβράδυνση και παρεμπόδιση της απώλειας της βιοποικιλότητας. Να παροτρύνει δηλαδή τους πολίτες να αναλάβουν δράση, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο έργων – για την προστασία και τη φροντίδα της φύσης.

Στο δικτυακό τόπο οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν πώς είμαστε διασυνδεδεμένοι με τη φύση. Μπορούν να εξοικειωθούν όχι μόνο με τους έμβιους οργανισμούς και τα είδη, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια δική τους εικόνα βιοποικιλότητας στο Facebook.

Σχόλια