ΕΕ: νέες ετικέτες για την ενεργειακή απόδοση συσκευών

1
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι τα σήματα σε συσκευές όπως ψυγεία, πλυντήρια και φούρνοι πρέπει να περιέχουν περισσότερες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας.

Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα μορφή του σήματος κατανάλωσης ενέργειας που εισαγάγει νέες κατηγορίες «Α+++» στο γνωστό σύστημα χρωμάτων.

Στο μέλλον κάθε διαφήμιση που εστιάζεται στην τιμή ή την κατανάλωση ενέργειας τέτοιων συσκευών θα πρέπει να αναγράφει και την ενεργειακή κλάση στην οποία εντάσσεται.

Το υφιστάμενο ενεργειακό σήμα, βοηθά ήδη τους καταναλωτές να αξιολογούν το κόστος λειτουργίας τους κατά την αγορά νέων οικιακών συσκευών, όπως ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια, στεγνωτήρια, πλυντήρια πιάτων, φούρνους και κλιματιστικά.

Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας, ανεξάρτητα από το αν το προϊόν αποδίδει καλώς (σκούρο πράσινο «Α» κατηγορία) ή κακώς (κόκκινο «G» κατηγορία).

Ανάλογα με το είδος του προϊόντος, η σήμανση δείχνει επίσης την κατανάλωση νερού, το επίπεδο θορύβου ή την παραγωγή θερμότητας.

Επτά κατηγορίες, επτά χρώματα – νέα κορυφαία σήματα

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η διάταξη του σήματος ενεργειακής απόδοσης θα επιτρέψει έως και τρεις νέες ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να αντανακλάται η τεχνολογική πρόοδος, αλλά θα περιορίσει το συνολικό αριθμό των κατηγοριών σε επτά. Η σημερινή κλίμακα είναι από το «Α» έως «G», έτσι στο μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί ως εξής:

  • – Εάν ένα νέο προϊόν που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από ότι τα υφιστάμενα ταξινομείται ως «Α +» και η κατηγορία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας θα είναι «F»,
  • – Εάν ένα νέο προϊόν που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από ότι τα υφιστάμενα ταξινομείται ως «Α + +» και η κατηγορία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας θα είναι «Ε»,
  • – Εάν ένα νέο προϊόν που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από ότι τα υφιστάμενα ταξινομείται ως «Α +++» και η κατηγορία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας θα είναι «D»,

Η σήμανση χρωμάτων – από το σκούρο πράσινο για τη λιγότερη κατανάλωση μέχρι το κόκκινο για τη μεγαλύτερη κατανάλωση – θα προσαρμοστεί αναλόγως, έτσι ώστε η καλύτερη σε ενεργειακή απόδοση κατηγορία θα παραμείνει σκούρο πράσινο και η χειρότερη σε κόκκινο.

Οι κατηγορίες σημάτων  και τα συγκεκριμένα προϊόντα που θα πρέπει να φέρουν σήμανση θα καθοριστούν από μια ομάδα εργασίας της Επιτροπής.

Η διαφήμιση των λευκών ειδών θα πρέπει να αναφέρουν την ενεργειακή απόδοση

Κάθε διαφήμιση που εστιάζεται στη κατανάλωση ενέργειας ή στην τιμή ενός συγκεκριμένου μοντέλου οικιακής συσκευής θα πρέπει να αναγράφει και την ενεργειακή κατηγορία του προϊόντος.

Η διαφήμιση με πρόσθετες πληροφορίες πρέπει να βοηθά τους καταναλωτές να προβαίνουν σε επιλογές με βάση τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας των προϊόντων για τη μείωση των ενεργειακών δαπανών τους μακροπρόθεσμα.

Παρόμοια διάταξη θα εφαρμόζεται σε κάθε τεχνικό διαφημιστικό υλικό, όπως εγχειρίδια χρήσης και φυλλάδια κατασκευαστών, είτε προσφέρονται σε έντυπη μορφή είτε στο Διαδίκτυο.

Ενεργειακό σήμα για βιομηχανικές συσκευές και άλλα προϊόντα που εξοικονομούν ενέργεια

Στο μέλλον, εμπορικά και βιομηχανικά προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια όπως ψυκτικοί θάλαμοι αποθήκευσης, προθήκες, βιομηχανικές συσκευές μαγειρικής, μηχανήματα αυτόματης πώλησης και βιομηχανικοί κινητήρες θα πρέπει να φέρουν σήμα  ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον, η υποχρέωση ενεργειακής σήμανσης θα εφαρμόζεται σε συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δομικών κατασκευών, που δεν καταναλώνουν ενέργεια, αλλά «έχουν σημαντικό αντίκτυπο, άμεσο ή έμμεσο» στην εξοικονόμηση ενέργειας, όπως τα κουφώματα και οι υαλοπίνακες των παραθύρων ή εξωτερικές πόρτες, λέει το τελικό κείμενο.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα έχουν περιθώριο ενός έτους για την προσαρμογή των εθνικών νομοθεσιών τους στους νέους κανόνες σήμανσης.

Πηγή : Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.