Ηλεία: τελεσίγραφο στους ΟΤΑ για τις χωματερές

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε τελεσίγραφο προς όλους τους ΟΤΑ στην  Ηλεία, για να κλείσουν μέχρι τις 16 Ιουλίου όλες οι «νόμιμες-παράνομες» χωματερές, καθώς επίκεται τσουχτερό πρόστιμο από την ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με την εν λόγω έντολη ανατίθεται στον ίδιο τον νομάρχη Ηλείας, να υπογράψει την απόφαση της «παύσης λειτουργίας» των συνολικά 17 σκουπιδότοπων, σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο που του κοινοποιήθηκε.

Στις άμεσες ενέργειες του νομάρχη, είναι και η σύσταση τριμελούς επιτροπής αποτελούμενης από υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του Δασαρχείου, η οποία θα βεβαιώνει τόσο το κλείσιμο των ΧΑΔΑ όσο και την τήρηση των όρων παύσης λειτουργίας τους, εντός 20 ημερών από τη συγκρότησή της.

Οι δήμοι της Ηλείας καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα το ζήτημα της εναπόθεσης απορριμμάτων και να κινήσουν όλες τις διαδικασίες για το κλείσιμο των χωματερών.

Ως προσωρινή λύση, οι δήμοι βλέπουν τη δεματοποίηση των απορριμμάτων σε ειδικούς χώρους, αλλά κανείς από τους δήμους δεν είναι σε θέση να να πει πού και πώς θα διατεθούν τα χιλιάδες δέματα με τα απορρίμματα που αναμένεται να συγκεντρωθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αδιέξοδου που αφορά τη συγκεκριμένη λύση, είναι ο δήμος του Πύργου που αναζητεί και δεύτερο οικόπεδο για την αποθήκευση των δεμάτων με τα απορριμμάτα, αφού ο αρχικός χώρος έχει γεμίσει.

Σχόλια