Αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών

1
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το ανώτερο στρώμα των ωκεανών σε βάθος 700 μέτρων, έχει θερμανθεί κατά 0,18 βαθμών Κελσίου, μεταξύ της περιόδου 1993-2008, σύμφωνα με το Reuters και το Science News.

H συγκεκριμένη μελέτη τνω επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Eπιστήμονες από τη NASA, από την  Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ), από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και από το τμήμα ερευνών της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας, ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες μετρήσεις που έγιναν στους ωκεανούς, κατά την περίοδο 1993-2008.

Από τις αναλύσεις προέκυψ, ότι οι ωκεανοί αποτελούν μια γιγάντια αποθήκη θερμότητας και τα τελευταία 16 χρόνια παρουσιάζεται σημαντική άνοδο θερμοκρασίας.

Η θερμική ενέργεια στο άνω στρώμα των ωκεανών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 500 λαμπτήρες των 100 watt, για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη.

«Οι ωκεανοί αποτελούν τη μεγαλύτερη αποθήκη θερμότητας, καθώς απορροφούν 80% με 90% της θερμικής ενέργειας που προστίθεται στην ατμόσφαιρα της Γης, λόγω των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου» δήλωσε ο Josh Willis, ωκεανογράφος της NASA.

H θέρμανση των ωκεανών θεωρείται από τους επιστήμονες ως ενδεικτικός δείκτης για την κλιματική αλλαγή.

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι η οξίνιση των ωκεανών.

Η ραγδαία οξίνιση των ωκεανών οφείλεται στις τεράστιες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και απορροφώνται από τα νερά των θαλασσών, αλλάζοντας τη χημεία των ωκεανών.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.