ΕΕ: μείωση της υπεραλίευσης για το 2011

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Την επίσημη έναρξη των συζητήσεων για τις αλιευτικές ποσοστώσεις του 2011 κήρυξε η Επιτροπή, παρουσιάζοντας έκθεση με τις προτεραιότητες των μελλοντικών της προτάσεων για τα επιτρεπόμενα όρια αλιευμάτων.

Η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη τάσσεται υπέρ μιας πιο αυστηρής μεθόδου, καθώς είναι έντονη η ανησυχία ότι οι σημερινές ποσοστώσεις είναι υπερβολικά υψηλές για την αειφορία των αποθεμάτων.

«Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι τα επίπεδα των ποσοστώσεων πρέπει να συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αειφορία», ανέφερε χαρακτηριστικά η επίτροπος.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην έκθεση ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να αποφύγει κάθε μη αναγκαία αλλαγή στις ποσοστώσεις.

Όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει το 2002 να επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα αλιευμάτων έως το 2015.

Παρ” όλα αυτά, το 90% των αποθεμάτων εξακολουθεί να υπεραλιεύεται.

Το ποσοστό των αλιευμάτων στις αλιευτικές χώρες εξακολουθεί να είναι κατά 34% μεγαλύτερο από αυτό που θεωρείται βιώσιμο από τους επιστήμονες.

Κάθε χρόνο, οι υπουργοί Αλιείας της ΕΕ καθορίζουν τις ποσοστώσεις αλιείας στη Βαλτική Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Θάλασσας.

Οι ποσοστώσεις που προτείνει η Επιτροπή βασίζονται στις υποδείξεις των επιστημόνων σχετικά με την εκάστοτε κατάσταση των αποθεμάτων.

Η παρουσίαση της έκθεσης συμπίπτει με τη δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας ενός διαδικτυακού άτλαντα που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις θάλασσες και τους ωκεανούς της Ευρώπης.

Αυτήν την εβδομάδα, η πόλη Χιχόν της Ισπανίας φιλοξενεί συνέδριο υψηλού επιπέδου για θέματα θαλάσσης.

Η συνάντηση, που πραγματοποιείται 18-21 Μαΐου, είναι μία από τις 40 περίπου εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα.

Η ακτογραμμή της ΕΕ έχει μήκος 70.000 χλμ και εκτείνεται σε 22 χώρες.

Το 40% του πληθυσμού -δηλαδή σχεδόν 200 εκατομμύρια άτομα- κατοικεί στις παράκτιες περιοχές, όπου παράγεται το 40% περίπου του ΑΕΠ της Ένωσης από αλιευτικές αλλά και λιμενικές, ναυτιλιακές και τουριστικές δραστηριότητες.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε παλαιότερα άρθρα στο econews για την αλιεία

Σχόλια