Κόλπος Μεξικού: η πετρελαιοκηλίδα απειλεί κοραλλιογενείς υφάλους

0
25

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η γιγάντια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, έχει εισέλθει σε ένα ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα, το οποίο κινείται γύρω από τη περιοχή της Φλόριντα και θα μπορούσε να τη μεταφέρει στους κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) προειδοποίησε ότι ενδέχεται μέσα σε έξι ημέρες να φτάσει η πετρελαιοκηλίδα στους κοραλλιογενείς υφάλους της Φλόριντα.

Ο Μπερτράν Σαπρόν, του γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Εκμετάλλευσης (IFREMER), δήλωσε ότι «Με αυτές τις εικόνες από το Διάστημα, έχουμε ορατές αποδείξεις ότι πετρέλαιο, τουλάχιστον από την επιφάνεια του νερού, έχει φτάσει το ρεύμα».

Το βαθύ ρεύμα, γνωστό ως Ρεύμα του Βρόχου, λειτουργεί ως ιμάντας μεταφοράς που κινείται δεξιόστροφα γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού μέχρι τα Φλόριντα Κιζ.

Ο Δρ. Σαπρόν, ο οποίος παρακολουθεί τα δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαικού δορυφόρου Envisat, προειδοποίησε ότι «Τώρα που το πετρέλαιο έχει εισέλθει στο Ρεύμα του Βρόχου, είναι πιθανό να φτάσει στην Φλόριντα εντός έξι ημερών»

H Αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι οι μάζες πίσσας που ξεβράζονται στις ακτές της Φλόριντα δεν προέρχονται από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά από άλλη άγνωστη μέχρι στιγμής πηγή.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η παρακολούθηση της πετρελαιοκηλίδα τις επόμενες ημέρες από το Διάστημα θα γίνει δυσκολότερη, καθώς το γρήγορο, βαθύ και ταραχώδες ρεύμα θα αναμείξει το πετρέλαιο με το θαλασσινό νερό και θα το βυθίσει κάτω από την επιφάνεια, κάνοντάς το ουσιαστικά αόρατο.

Επίσης απειλούνται και οι αμμώδεις παραλίες στις βόρειες ακτές της Κούβας.

Οι ΗΠΑ και η Κούβα- παραδοσιακά αντίπαλοι- έχουν ήδη ξεκινήσει ένα σπάνιο γύρο διμερών συνομιλιών για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής.

Σχόλια