ΑΠΕ: ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο

0
34

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και η ψήφιση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την προώθηση των ΑΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ως ένα από τα σημαντικότερα βήματα για το νέο ενεργειακό μοντέλο που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Επίσης, επανέλαβε ότι στα τέλη Ιουνίου η χώρα μας θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την επιδίωξη των στόχων της 20-20-20(20% μείωση των αερίων θερμοκηπίου, 20% αύξηση ενεργειακής αποδοτικότητας και επιπλέον αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20%) για να γνωρίζουν, όπως είπε, και η πολιτεία και οι επενδυτές τι χρειαζόμαστε ανά έτος για ΑΠΕ.

Η κ. Μπιρμπίλη απαντώντας στις επικρίσεις για τον τρόπο τιμολόγησης, υποστήριξε ότι άξονας είναι η διαμόρφωση επενδυτικής ασφάλειας με οικονομικά, ανταγωνιστικά έργα που θα προωθηθούν και θα ενισχυθούν με νέες τεχνολογίες.

Μίλησε για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων από επενδυτές που θα συμμετέχουν σε διαγωνισμό, επισημαίνοντας ότι «η διαγωνιστική διαδικασία είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και σε αυτό δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Επίσης, χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα τόσο την διασύνδεση των νησιών όσο και τις ζώνες προστασίας.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται ότι όσες γαίες υψηλής παραγωγικότητας είναι χαρακτηρισμένες με ΦΕΚ, εκεί δεν επιτρέπεται καμία επένδυση ΑΠΕ.

«Εκεί που δεν υπάρχει επιτρέπονται έργα ΑΠΕ, όμως διασφαλίζεται η κάλυψη εδάφους που δεν ξεπερνά το 1% ανά νομό», συμπλήρωσε.

Σχόλια