Ανείσπρακτοι φόροι ίσον τρεις φορές το έλλειμμα!

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στο ποσό-μαμούθ των 65 δις. ευρώ ανέρχονται οι ανείσπρακτοι φόροι του Δημοσίου, ήτοι τρεις φορές το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού.

Από τα 65 δις. ευρώ, τα 33 δις. αφορούν σε εκκρεμούσες στα δικαστήρια οφειλές, ενώ τα 32 δις. είναι ληξιπρόθεσμές οφειλές εκ των οποίων αν διαγραφούν φτωχοί οφειλέτες και ΔΕΚΟ υποχωρούν στα 23 δισ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αριθμός  8.282 φυσικών και νομικών προσώπων χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ έκαστο, με τη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή να φτάνει τα 20,04 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα κάθε χρόνο το κράτος χάνει έσοδα 25 με 30 δισ. από τη φοροδιαφυγή, ενώ η παραοικονομία, όπως εκτίμησε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, αγγίζει το 40% του ΑΕΠ προσεγγίζοντας τα 95 δισ. ετησίως.

Οι περισσότεροι εκ των οφειλετών που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη δηλώνουν αδυναμία πληρωμής με αποτέλεσμα το κράτος να μην μπορεί να εισπράξει ούτε 10% από τις οφειλές, ενώ οι δικαστικές υποθέσεις εκκρεμούν για διαστήματα που μπορεί να φτάσουν και τα 13 χρόνια.

Πηγή: i-live

Σχόλια