Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειψυδρία

0
90

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των ξηρασιών, αναφέρει ότι ήδη ορισμένα κράτη μέλη μαστίζονται από την μόνιμη λειψυδρία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Επίσης, αναφέρει ότι παρά τις εντονότερες βροχοπτώσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου το 2009, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, χρειάζεται να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αναστολή και αντιστροφή της υπερεκμετάλλευσης των περιορισμένων υδάτινων πόρων της Ευρώπης.

Στην έκθεση προτείνονται μεταξύ των άλλων, ως μέθοδοι διασφάλισης της ποιότητας του νερού στην Ευρώπη, την εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής τιμολόγησης των υδάτων, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση του νερού.

Η λειψυδρία και οι ξηρασίες έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ακόμα στη Τσεχία, Γαλλία και το Βέλγιο, με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει την κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεσε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν επιλογές πολιτικής, όπως την τιμολόγηση του νερού, και η λήψη μέτρων εξοικονόμησης του νερού.

Εκφράζονται ανησυχίες για την καθυστέρηση εφαρμογής της οδηγίας για τα ύδατα στα κράτη-μέλη, τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από τη λειψυδρία.

Η προθεσμία υποβολής από τα κράτη μέλη, των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμού της Ευρώπης έληγε τον Μάρτιο, πλην όμως σε ορισμένα οι διαβουλεύσεις για τα εν λόγω σχέδια έχουν μόλις αρχίσει.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το 2010, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες εξοικονόμησης νερού στα κτίρια, στον περιορισμό των διαρροών και στην απόδοση της χρήσης του νερού στη γεωργία.

Γενικότερα, η λειψυδρία που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος στο μέλλον, έχει δηλώσει ο δρ. Rajendra K. Pachauri, επιστήμονας για τη κλιματική αλλαγή, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 και θα είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Σχόλια