Η Μπιρμπίλη στο Mediterranean Sustainable Energy Summit

1
13

Περιβάλλοντος- Ενέργεια- Οικολογία.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στην ομιλία της στο 3ο ετήσιο Mediterranean Sustainable Energy Summit, επισήμανε ότι η στροφή του δημόσιου τομέα στο χώρο των «πράσινων» προμηθειών υλικού και στις «πράσινες» υπηρεσίες, θα επηρεάσει τις επιλογές και του ιδιωτικού τομέα, οδηγώντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στην «πράσινη ανάπτυξη».

Η έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς τους, θα αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και θα φέρουν χρήσιμες επενδύσεις στον κλάδο, δίνοντας αναπτυξιακή πνοή και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Πράσινη οικονομία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Επίσης η κ. Μπιρμπίλη έδωσε έμφαση στην ανάγκη για συνέργια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την πράσινη ανάπτυξη τονίζοντας ότι «Η πράσινη ανάπτυξη είναι το όχημα που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και η κυριότερη προϋπόθεση για να το επιτύχει αυτό είναι η προώθηση τεχνολογιών βασισμένων σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Δεδομένης της ακριβής τιμής των καυσίμων, σήμερα, υπάρχει η τάση αλλαγής των επενδύσεων και των τεχνολογικών ερευνών για την προώθηση νέων προϊόντων στην αγορά.

Αυτή η μετακίνηση στην πράσινη οικονομία αφορά φυσικά και στον τομέα της ενέργειας.

Εδώ, υπάρχουν ευκαιρίες σε όλους τους τομείς ώστε να ’’πρασινίσουν’’ τη λειτουργία τους, πράγμα που σημαίνει νέα προϊόντα, νέες αγορές, νέα βιομηχανία που οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για την προώθηση ενός «πράσινου» δημόσιου τομέα, με έμφαση στις δημόσιες προμήθειες και την εγρήγορση και προτίμηση σε «πράσινα» προϊόντα και διαδικασίες.

Δεδομένου ότι οι δημόσιες προμήθειες αποτελούν έναν σημαντικό μερίδιο στο συνολικό ΑΕΠ, μπορούν να επηρεάσουν και τις προτιμήσεις του ιδιωτικού τομέα με συνολικό περιβαλλοντικό όφελος. «Η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών παραγόντων στις δημόσιες προμήθειες θα είναι εναρμονισμένη με τις αξίες της διαφάνειας και καλής πρακτικής» τόνισε.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Για τις ΑΠΕ τόνισε τις στρατηγικές επιλογές του ΥΠΕΚΑ, για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που θα ενισχύει τον ανταγωνισμό και θα προσελκύει επενδυτές: «Το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το οποίο συζητείται αυτήν την περίοδο στη Βουλή, έχει σκοπό να διασφαλίσει το πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να προωθήσει την κοινωνική αποδοχή των επενδύσεων, να προστατεύσει το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, να αναπτύξει την εγχώρια έρευνα, να αυξήσει την εγχώρια προστιθέμενη αξία και να πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας».

«Το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει έμφαση στο διάλογο με όλους τους παίκτες της αγοράς ενέργειας ώστε το κράτος, οι εταιρίες η ερευνητική κοινότητα και οι πολίτες να μπορέσουμε να κάνουμε το πέρασμα στην ’’πράσινη’’ οικονομία ώστε να προκύψουν αυξημένα κοινωνικά οφέλη καθώς και βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κοινότητα.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο προωθεί την απομάκρυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων, παρέχει απλουστευμένους και ξεκάθαρους κανόνες που θα οδηγήσουν στη λειτουργία του ανταγωνισμού και δίνει κίνητρα για να κινητοποιηθούν έλληνες και ξένοι επενδυτές».

Πρωτοβουλίες για τη Μεσόγειο

Τέλος, η υπουργός επισήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσογείου και η χώρα μας είναι έτοιμη να λάβει άμεση δράση παρουσιάζοντας μια πρωτοβουλία η οποία μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται στα κράτη, στον αγροτικό και τουριστικό τομέα, καθώς και στη ζωή στις πόλεις.

Αυτή η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί αύριο από τον Πρωθυπουργό της χώρας και ώστε να επηρεάσει τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν στο Μεξικό, που θα γίνει στο τέλος του έτους».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κυριοι
    παρακαλω γνωρισατε μου εαν τα σχολια που λαμβανετε αναρτωνται/δημοσιευονται καπου ως επισης πως διαπιστωνει/επιβεβαιωνει ο αποστολεας σχολιου εαμν το εχετε λαβει
    Ευχαριστω
    Θωμας Καφανταρης
    6942010213

Comments are closed.