Τα ψάρια θα εξαφανιστούν μέχρι το 2050 προειδοποιεί ο ΟΗΕ

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα, ένα εφιαλτικό σενάριο  ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2050, να εξαφανιστούν όλα τα ψάρια από τους ωκεανούς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

«Αν οι διάφορες εκτιμήσεις μας…. επιβεβαιωθούν, τότε σε 40 χρόνια περίπου θα έχουν εξαφανιστεί όλα τα ψάρια από τους ωκεανούς» δήλωσε ο Pavan Sukhdev, επικεφαλής Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έκθεση για την πράσινη οικονομία της UNEP, το καταστροφικό σενάριο θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν δημιουργηθούν ζώνες προστασίας των αλιευμάτων και αν σταματήσουν οι επιχορηγήσεις.

«Οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτή την πορεία. Περίπου 30 χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον για να αναθεωρήσουν την πολιτική τους», δήλωσε ο διευθυντής της UNEP, Achim Steiner.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 170 εκατ. θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, εξαρτώνται από την αλιεία.

Oι περιβαλλοντολόγοι είναι πολύ σκεπτικοί, ειδικά μετά την αποτυχία της Σύνοδου της CITES ,που έγινε το Μάρτιο στη Ντόχα του Κατάρ, για την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του ερυθρού τόνου.

Η Ιαπωνία κατάφερε να εμποδίσει την πρόταση για την απαγόρευση του εμπορίου του ερυθρού τόνου, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για κατάρρευση του πληθυσμού του.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια