Συμφωνία Ιράν,Τουρκίας και Βραζιλίας για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συμφωνία για την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων υπέγραψε το Ιράν, μετά τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και της Βραζιλίας.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε από τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν και τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, Λούλα ντα Σίλβα, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού από το Ιράν στην Τουρκία, με αντάλλαγμα την παραγωγή καυσίμου για έναν ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης.

Ωστόσο, δεν γίνεται καμία αναφορά στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, που πρέπει να ανασταλεί βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν τη συμφωνία «ενθαρρυντική», ωστόσο ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Ιράν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση του Ιράν πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι έχει την πρόθεση να συμμορφωθεί, αλλιώς θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες, μεταξύ των οποίων και κυρώσεις».

Όπως προαναφέρθηκε, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν τη συμφωνία «ενθαρρυντική», καλώντας παράλληλα την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Μόσχα χαιρέτισε τη συμφωνία, αν και ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάντ Κουσνέρ, επισήμανε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ό,τι αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση ψηφίσματος που θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν θα συνεχιστούν, μέχρι η Τεχεράνη να αποδείξει ότι οι προθέσεις της είναι ειρηνικές.

Επιπλέον, η Γερμανία υπογράμμισε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας για νέες συζητήσεις με την Τεχεράνη, οι οποίες θα βασίζονται στην ειλικρίνεια, τη δικαιοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Για το econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή BBC

Σχόλια