Προβληματισμός για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σαφές προβάδισμα αποκτά για τα ρωσικά συμφέροντα το ιταλο-τουρκικό σχέδιο κατασκευής πετρελαιαγωγού από το τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας στον Εύξεινο Πόντο έως το Τζεϊχάν, ενώ η Μόσχα εκτιμά ότι κάθε κίνηση για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη «έχει ουσιαστικά διακοπεί».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, αν και αρνούνταν επί χρόνια τη συμμετοχή της στον αγωγό μέσω του τουρκικού εδάφους, η Μόσχα άλλαξε στάση  καθώς ωφελείται από τα προνόμια που παραχωρεί η Τουρκία στις ρωσικές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, μεταξύ των οποίων και η ανάθεση της κατασκευής και της συνδιαχείρισης διυλιστηρίου στην έξοδο του αγωγού στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα μάλιστα, μετά τις συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεγράφη στην Αγκυρα «πρωτόκολλο συνεργασίας για την ασφαλή μεταφορά πετρελαίου από την περιοχή της Μ. Θάλασσας», όπου αναμένεται μεταξύ άλλων ότι θα εισρεύσει και πετρέλαιο από το Καζακστάν.

Το μέλλον του αγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» φαίνεται ακόμα πιο αβέβαιο μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, ο οποίος πρόσφατα  επανέλαβε παλαιότερη πρόταση του επικεφαλής της ρωσικής «Τρανσνέφτ», Νικολάι Τόκαρεφ, για δημιουργία ενιαίας εταιρείας διαχείρισης των αγωγών που θα παρακάμπτουν τα Στενά.

Όπως τόνισε ο κ. Σματκό σε ρωσικά ΜΜΕ «αμέσως μόλις η βουλγαρική κυβέρνηση επιδείξει ετοιμότητα για την υλοποίηση του σχεδίου και κάνει πρακτικά βήματα, τότε θα προτείνουμε από την πλευρά μας να συζητήσουμε την ένωση αυτών των δύο σχεδίων», δηλαδή των αγωγών Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και Σαμψούντα – Τζεϊχάν.

Σχόλια