Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin- Σε χαμηλό τετραετίας το Ευρώ

0
14

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την κεντρική επίβλεψη των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα συζητήσουν Eurogroup και του Ecofin τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα παρουσιάσουν τα μέτρα «α λα γκρεκ» που έλαβαν πρόσφατα προκειμένου να αποτρέψουν αντίστοιχο δημοσιονομικό εκτροχιασμό των οικονομιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου είχαν βρεθεί, μετά την Ελλάδα, στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας με τα spreads των ομολόγων τους να διαμορφώνονται σε πρωτόφαντα επίπεδα.

Αυτά θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες τη ώρα που το ευρώ υποχωρεί σε επίπεδα 2006 έναντι του δολαρίου.

Ειδικότερα, το η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώθηκε σε κάποια φάση στο 1,22 ευρώ/δολάριο.

Αυτή την ώρα το ευρώ έχει ελαφρώς ανακάμψει με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,27.

Η προσωρινή κατάρρευση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου ήρθε μετά τη δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ ότι ο μηχανισμός των 720 δις. ευρώ που συμφώνησε η ευρωζώνη δεν αποτελεί μόνιμη λύση για τις εγγενείς αδυναμίες των πιο αδύναμων οικονομιών

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως η ευρωζώνη απλώς αγόρασε χρόνο για να επιλύσει θέματα διαφοράς ανταγωνιστικότητας και αντιμετώπισης των ελλειμμάτων μεταξύ των χωρών που την απαρτίζουν.

Σημειώνεται πως μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, αναμένεται να εισρεύσουν στον κρατικό κορβανά τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ της πρώτης δόση για το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ, αναμένεται να χορηγηθούν με επιτόκιο 3,60%.

Πηγή: i-live

Σχόλια