Τέσσερις ΜΚΟ λένε όχι στην καύση απορριμμάτων

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Τέσσερις ΜΚΟ ζητούν με ανακοίνωση τους, να αποσυρθεί η διάταξη για την επιδότηση της καύσης των απορριμμάτων, από το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι 4 «πράσινοι» φορείς, το ελληνικό τμήμα της Greenpeace, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η WWF Ελλάς και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, είναι αντίθετοι με την λόγω διάταξη και χαρακτηρίζουν την καύση απορριμμάτων «πανάκριβη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική τεχνολογία».

«Η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της καύσης απορριμμάτων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις εξαγγελίες της περί πράσινης ανάπτυξης.

Η τεχνολογία της καύσης είναι ευθέως ανταγωνιστική με την ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και ακυρώνει οριστικά το βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης που στηρίζεται στην πρόληψη, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων.

Η καύση των απορριμμάτων με κανένα τρόπο δε μπορεί να θεωρηθεί πράσινη τεχνολογία ή τεχνολογία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας», επισημαίνουν οι τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Επίσης τονίζουν ότι «αυτό που κρύβει η κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να μειώσει τεχνητά το εξαιρετικά υψηλό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από την καύση τους, κόστος που μπορεί να ξεπερνά τα 180 ευρώ ανά τόνο.

Σε περίπτωση που τελικά η διάταξη αυτή παραμείνει στο νομοσχέδιο, τότε οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες αναμένεται να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα χρόνια, ενώ ακυρώνεται δραστικά η δυνατότητα δημιουργίας χιλιάδων νέων, πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων».

Σχόλια