Παγκόσμια συνεργασία για τον βιώσιμο τουρισμό προωθεί ο ΟΗΕ

0
435

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ένα φιλόδοξο σχέδιο με στόχο να καταστεί ο τουρισμός περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμος παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη σύνοδο της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη.

Η πρωτοβουλία «Παγκόσμια Συνεργασία για Βιώσιμο Τουρισμό», υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), έχει υψηλούς στόχους και βασίζεται στην ιδέα ότι ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη μετάβαση σε μια «πράσινη οικονομία».

«Ο στόχος είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο τουρισμός παγκοσμίως, υιοθετώντας βιώσιμες πολιτικές και προωθώντας βιώσιμες επενδύσεις», τόνισε σε δηλώσεις του ο Achim Steiner, διευθύνων σύμβουλος του UNEP.

«Οι επιπτώσεις της κακής διαχείρισης του τουριστικού κλάδου είναι προφανείς και ορισμένες φορές καταστρέφουν τις περιοχές φυσικού κάλλους ή αρχαιολογικής σημασίας που οι τουρίστες έρχονται για να επισκεφτούν. Εκτός αυτού, η κακοδιαχείριση αυξάνει τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή», επισήμανε ο κ. Steiner.

«Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προοπτικές για θετικά αποτελέσματα. Τα καλά οργανωμένα σχέδια μπορούν να συμβάλλουν στις προσπάθειες των κρατών για μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών και εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας. Το όφελος δεν θα είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό και οικονομικό», κατέληξε.

Ο τουρισμός δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας ενώ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως καθως αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ προσελκύει επενδύσεις, ειδικά στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Στόχος της πρωτοβουλίας «Παγκόσμια Συνεργασία για Βιώσιμο Τουρισμό» είναι να αναγνωριστούν οι επιτυχημένες στρατηγικές που χάραξαν διάφορα κράτη ώστε να υιοθετηθούν αντίστοιχες πολιτικές και σε άλλες χώρες.

Η συνεργασία μεταξύ των κρατών θα συμβάλλει στην καλύτερη εφαρμογή πολιτικών και προγραμμάτων παγκοσμίως, ενώ το φιλόδοξο σχέδιο θα εντάξει την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης στον τουρισμό, δημιουργώντας παράλληλα νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Για το econews.gr Φ. Νικολάου

Σχόλια