Καλλικράτης: κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

0
6

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Κατατέθηκε στη Βουλή χθες  το μεσημέρι 14 Μαίου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αποδεχόμενος και τις τελευταίες παρατηρήσεις που εδόθησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ, προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου, όπου συνοδεύτηκε από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους και Αιτιολογική Έκθεση.

Στην ανακοίνωση της η ΚΕΔΚΕ αναφέρει ότι «θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του, σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Με το «Καλλικράτη» οι δήμοι από 1,034 που ήταν σήμερα, συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η θητεία των αιρετών α” και β” βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Πηγή: i-live.gr

Σχόλια