Κόλπος Μεξικού: o Ομπάμα ζητά 129 εκατ. δολάρια από το Κογκρέσο

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια 129 εκατ. δολαρίων.

«Θα καταβάλω όλες τις προσπάθειες για να σβήσω τα ίχνη των ζημιών, για να βοηθήσω τους  ανθρώπους που έχασαν το μεροκάματο τους εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας και για την αποκατάσταση των ακτών που επλήγησαν» αναφέρει ο Ομπάμα σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi.

Περίπου 100 εκατ. δολάρια θα δοθούν στην Ακτοφυλακή και 29 εκατ. δολάρια στο υπουργείο Εσωτερικών για ελέγχους και μελέτες.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιστρατεύσει του πλέον κορυφαίους ειδικούς, για να βοηθήσουν την εταιρεία ΒΡ να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με τη «Sydney Morning Herald».

Ο υπουργός Ενέργειας Steven Chu, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ και ο υπουργός Εσωτερικών Ken Salazar, συναντήθηκαν με τους μηχανικούς της ΒΡ στο επιχειρησιακό κέντρο της πετρελαϊκής εταιρείας στο Χιούστον του Τέξας.

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες που επιλέχθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα σε συνεργασία με την πετρελαϊκή εταιρεία, θα προσπαθήσουν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Steven Chu δήλωσε ότι «σημειώνεται κάποια πρόοδος και αισθάνομαι τώρα πιο αισιόδοξος από ότι ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα».

Οι ειδικοί της ΒΡ είχαν προσπαθήσει να περιορίσουν τη διαρροή πετρελαίου, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ατσάλινο κουτί 100 τόνων, το οποίο κατέβασαν στο βυθό με ρομποτικά σκάφη, για να μπορέσουν να διοχετεύσουν το πετρέλαιο που διαρρέει σε ένα ειδικό πλοίο.

Όταν τοποθετήθηκε το μεταλλικό κουτί, τότε στο εσωτερικό του συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα κρυσταλλοποιημένου αερίου, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα έκρηξη, επειδή είναι εύφλεκτο.

Η εταιρεία προχώρησε σε ανέλκυση του μεταλλικού κουτιού βάρους 100 τόνων και αναμένεται να λύσει σύντομα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Μέχρι στιγμής η ΒΡ έχει δαπανήσει 450 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της διαρροής στον Κόλπο.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια