Η ΕΕ θέτει νέους στόχους για τη μείωση των εκπομπών;

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το κλίμα, Connie Hedegaard, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο συνολικής μείωσης των εκπομπών της κατά 30%, δηλαδή 10% παραπάνω συγκριτικά με τον σημερινό στόχο.

Η κ. Hedegaard επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμιά επίσημη απόφαση αναφορικά με το θέμα, ενώ προσέθεσε ότι τον Μάιο θα δημοσιοποιηθεί έκθεση σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% που ισχύει σήμερα.

Μεταξύ άλλων η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μειώνουν τις εκπομπές τους χωρίς ωστόσο να επενδύουν όσο χρειάζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ αντιπαρέθεσε το παράδειγμα της Κίνας, η οποία επενδύει σε δεκαπλάσιο βαθμό σε καθαρές τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω», τόνισε η κ. Hedegaard κατά την ομολία της σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Λονδίνο από το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη.

«Λόγω της ύφεσης, η επίτευξη του στόχου για συνολική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% θα μας κοστίσει κατά 1/3 λιγότερο συγκριτικά με το πόσο θα μας κόστιζε το 2007, όταν θέσαμε τον φιλόδοξο στόχο», προσέθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Hedegaard, ένας νέος στόχος για μείωση των εκπομπών κατά 30% θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ θα συμβάλλει στην εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας.

Για το econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή BBC

Σχόλια