Ανάπλαση της Λ. Βας. Όλγας – παρεμβάσεις στην Πλατεία Θεάτρου

0
112

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Προωθείται η ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Περιπάτου της Αθήνας με την «Ανάπλαση – Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας» με στόχο την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του Έργου εντός του 2010.

Η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ Α.Ε.) προκηρύσσει την εκπόνηση μελέτης «Ανάπλαση – Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας».

Με την υλοποίηση του εν λόγω έργου  επιτυγχάνεται:

• Η Ενοποίηση του Ζαππείου και του Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, δημιουργώντας ένα σημαντικό χώρο, έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου.

• Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου στο πλαίσιο βιοκλιματικού σχεδιασμού.

• Η ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Περιπάτου της πόλης, συνολικού μήκους 4 χλμ. περίπου (το υλοποιημένο τμήμα είναι περίπου 3 χλμ.), που θα ξεκινάει από το Καλλιμάρμαρο και θα καταλήγει στην Πλατεία Κεραμικού στο Γκάζι.

Ο περίπατος αυτός είναι η σπονδυλική στήλη της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων και ενοποιεί τους 6 πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης: Ολυμπιείο, Ακρόπολη, Λόφο Φιλοπάππου, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικό.

Το έργο είναι ενδεικτικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ και εντάσσεται για χρηματοδότηση στα ΠΕΠ Αττικής.

Αναβάθμιση περιοχής Πλατείας Θεάτρου

Στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Δημαρχείο της πόλης βρίσκεται η πιο βεβαρημένη ίσως περιοχή όσον αφορά θέματα χρήσεων γης, στέγασης μεταναστών, διατηρητέων κτηρίων υπό εγκατάλειψη και αρχομένων φαινομένων γκετοποίησης.

Η πολύ προβληματική αυτή περιοχή αποτελούσε πυρήνα του νέου κέντρου της πόλης τον 19ου αιώνα.

Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση, με επαγγελματικά κτίρια μεγάλου όγκου και καθαρά χρηστικό χαρακτήρα, έχει διαμορφώσει την εικόνα του χώρου.

Σήμερα, η κρίση και η έξοδος των επιχειρήσεων και της κατοικίας έχουν αφήσει εκτεταμένα κενά, τα οποία αξιοποιούνται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα για τη στέγαση ξένων και ανοίκειων λειτουργιών που προσελκύει ο κόμβος επικοινωνίας και ανταλλαγών της Ομόνοιας.

Οι στόχοι αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου απαιτούν έργα:

• για αναβάθμιση της φυσιογνωμίας και δομής του με ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας της περιοχής,

• για βελτίωση του δημόσιου χώρου με διάθεση χώρων κυκλοφορίας των πεζών

Προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού και της Πλατείας Θεάτρου και της οδού Διπλάρη (ενός μικρού δρόμου χωρίς κίνηση, κάθετο στην οδό Θεάτρου).

Οι πεζοδρομήσεις αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά την κυκλοφορία και θα αφαιρέσουν έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων στάθμευσης.

Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοδρόμων στο εσωτερικό της περιοχής, που θα συνδυαστεί με υπάρχοντα δίκτυα πεζοδρόμων και οδών, σε συνδυασμό με επεμβάσεις σε επιλεγμένες Στοές.

Το ΥΠΕΚΑ προωθεί Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών για την Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου αλλά και την μετατροπή οδών που καταλήγουν σε αυτήν (και που δεν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα κυκλοφορίας ή στάθμευσης περιοίκων) σε έναν πεζοδρομημένο χώρο με αυξημένες επιφάνειες πρασίνου, βιοκλιματική προσέγγιση και με διαφορετική λειτουργία.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον άξονα της οδού Μενάνδρου που ενώνει την Πλατεία Θεάτρου με τη νέα Πλατεία που θα δημιουργηθεί από τον Δήμο Αθηναίων στο κτήριο του ΝΑΤ, στη συμβολή με την οδό Ξούθου.

Παράλληλα θα αναζητηθούν προτάσεις για την βελτίωση της εικόνας της πόλης με προτάσεις για τις όψεις των κτηρίων που περιβάλλουν την Πλατεία και τις οδούς.

Ο νέος δημόσιος χώρος θα δώσει το στίγμα του για την ευρύτερη περιοχή αυτού του κέντρου της πόλης, που με την δραστήρια συμμετοχή κατοίκων, εμπόρων αλλά και άλλων επιχειρηματιών πρέπει να καταστεί ζωντανός όλο το 24ωρο και φιλικός τόσο στον κάτοικο όσο και στον επισκέπτη.

Παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ: «Γεράνι, ανοικτή περιοχή»

Πέρα από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πλατεία Θεάτρου, πρέπει να επιστρατεύσουμε και άλλα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Η εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου που αποκαλούμε «Γεράνι», περικλείεται από την Ομόνοια και τις οδούς Αθηνάς-Ευριπίδου – Επικούρου – Πειραιώς, και απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση για την αναγνώριση και αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων της.

Το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στο να επανατοποθετήσει τα αδιέξοδα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την επιτυχή επίλυση τους.

Ο τόπος παρέμβασης είναι μια περιοχή μικρής επιφάνειας αλλά μεγάλης πύκνωσης και έντασης προβληματικών καταστάσεων, όπου θα υλοποιήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχους:

•Την προσέγγιση όσων διαβιούν ή χρησιμοποιούν την περιοχή (καταστηματάρχες, εργαζόμενους, μετανάστες, περιθωριοποιημένες ομάδες)

•Την ανάπτυξη ενός μοντέλου κοινωνικής συνεργασίας με στόχο την «από κοινού» αναζήτηση προτάσεων για το μέλλον της περιοχής

•Το άνοιγμα της περιοχής σε μια μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητα με παράλληλη ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί εντός του 2010, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ανεξάρτητο φορέα ερευνητών και θα περιλαμβάνει:

Δημιουργία Κέντρου Επικοινωνίας, Συνεργασίας και Ενημέρωσης (Ιούλιος 2010).

Πρόκειται για προσωρινή κατασκευή που θα συναρμολογηθεί με τη συνεργασία καταστηματαρχών, ιδιοκτητών και συλλόγων μεταναστών κλπ., για να αποτελέσει τόπο συνάντησης των ομάδων ερευνητών και των φορέων με τους διαβιούντες και χρησιμοποιούντες την περιοχή.

Οργάνωση εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων (κοινωνικές, ενημερωτικές, μουσικές κλπ.) που θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση των επαφών, της συμμετοχής και της συνειδητοποίησης ότι η περιοχή μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητές της και να ενσωματωθεί παραγωγικά στην πόλη.

Επιτόπια χαρτογράφηση και συστηματοποίηση όλων των δεδομένων και στοιχείων που αφορούν την περιοχή, ώστε να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις παρέμβασης.

Σύνταξη προδιαγραφών για τον αποτελεσματικό ανασχεδιασμό της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία ενός ενεργειακά, κλιματικά, επιχειρηματικά και κοινωνικά βιώσιμου περιβάλλοντος κοινής χρήσης και διαχείρισης.

Η δαπάνη 100.000 ευρώ περίπου, θα ενταχθεί στον άξονα 10 ευαισθητοποίησης ΕΠΠΕΡΑΑ.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, θα οδηγήσουν στην τελική πρόταση της πολύ σοβαρής αυτής ανάπλασης και η δημοπράτηση του έργου θα γίνει εντός του 2010.

Σχόλια