Βόρειος Πόλος: η πρώτη γεώτρηση στον πάγο

0
32

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Μια ομάδα εξερευνητών στο Βόρειο Πόλο έκανε την πρώτη γεώτρηση στον πάγο, συλλέγοντας δείγματα νερού από μεγάλο βάθος, με σκοπό να μελετήσουν πόσο γρήγορα επιταχύνεται η οξίνιση του Αρκτικού Ωκεανού.

Η οξίνιση των θαλασσών θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η ερευνητική αρκτική αποστολή Catlin κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτό που μια άλλη αποστολή πέρυσι δεν είχε πετύχει.

Η τριμελής αρκτική αποστολή με επικεφαλής την Ann Daniels, ξεκίνησε το Μάρτιο και διέσχισε 438 μίλια στον παγωμένο ωκεανό, από τις ακτές της Γροιλανδίας μέχρι το γεωγραφικό Βόρειο Πόλο.

Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία αφού κατάφεραν κάτω από αντίξοες συνθήκες, να κάνουν την πρώτη γεώτρηση στο πάγο και να συλλέξουν δείγματα νερού για να μελετήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ann Daniels δήλωσε ότι «ήταν μια δύσκολη αποστολή, η ομάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, διασχίζοντας μεγάλες αποστάσεις είτε με τα πόδια είτε κολυμπώντας όταν το στρώμα των πάγων ήταν επικίνδυνα λεπτό.

Στο ταξίδι τους στο Βόρειο Πόλο, η ομάδα Catlin έκανε γεώτρηση στον παγωμένο Αρκτικό ωκεανό φτάνοντας σε βάθος 5,000 m και σύλλεξε δείγματα νερού και έκανε μετρήσεις για το πάχος των πάγων.

Τα δείγματα θα αναλυθούν στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στο Καναδά.

Παγκοσμίως, οι ωκεανοί εμφανίζουν μια αύξηση 30% στο επίπεδο της οξίνισης τους, σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Ο Αρκτικός Ωκεανός παρουσιάζει ταχύτερη οξίνιση σε σύγκριση με τους θερμούς ωκεανούς, επειδή το κρύο νερό απορροφά περισσότερο CO2.

Γενικότερα, η ραγδαία οξίνιση των θαλασσών οφείλεται στις τεράστιες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και απορροφώνται από τα νερά των θαλασσών, αλλάζοντας τη χημεία των ωκεανών.

Οι ωκεανοί απορροφούν το  ένα τρίτο του CO2 που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια