ΑΠΕ: πρώτη ημέρα του νομοσχεδίου στη Βουλή

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Βουλή.

Με τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και αυτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους, τα δύο κόμματα δήλωσαν ότι το ότι το υπερψηφίζουν επί της αρχής του καθώς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν κατά, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω νομοσχέδιο υποκριτικό και έωλο.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, χαρακτήρισε «Μια νέα αρχή» το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία της η υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Μια νέα αρχή η οποία όχι μόνο επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ με μια καινούργια, ελκυστική για τους επενδυτές διαδικασία, αλλά επιπλέον άμεσα απελευθερώνει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τις ήδη κατατεθειμένες αιτήσεις αδειοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, στην χρονική περίοδο 2006 έως το τέλος του 2009, περίοδο λειτουργίας του βασικού νόμου 3468 για τις ΑΠΕ, κατατέθηκαν αιτήσεις αδειοδότησης σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1790 MW.

Στο διάστημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγκρίσεων για την έναρξη επενδύσεων σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 175 MWp, δηλαδή ποσοστό 10%.

Η Ελλάδα δεν περιμένει, η οικονομία μας δεν μπορεί να περιμένει, το περιβάλλον δεν περιμένει.

Ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές για την οικονομία μας είναι ακατανόητο επενδύσεις ισχύος 1615 MW, που αντιστοιχούν σε συνολική αξία που υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ να λιμνάζουν και η πολιτεία να μην αντιδρά.

Υπάρχουν επιπρόσθετα και αιτήσεις από τη διετία του 2004- 2005 για άλλα 2700MW αξίας άλλων τόσων ευρώ που και αυτά είναι εγκλωβισμένα σε διάφορα σημεία της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Δεν είναι δυνατόν επίσης ως χώρα να μην σεβόμαστε τις διεθνείς περιβαλλοντικές μας δεσμεύσεις, υποδουλώνοντας τις σε διαδικασίες που έχουν αποδειχθεί ελλιπείς» τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, ο αυστηρός καθορισμός των προθεσμιών και του περιεχομένου γνωμοδότησης, η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης παραγωγής, καθώς και η σύσταση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ στα πρότυπα «φορέα μιας στάσης (one- stop- shop) αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις διευκόλυνσης των επενδυτών για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Επιπλέον, για την ενθάρρυνση των επενδυτών «η τιμολόγηση γίνεται περισσότερο ορθολογική, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως στρεβλώσεις και κατασπατάληση πόρων.

Σχεδιάζεται η κατάργηση των επιδοτήσεων και δίνεται προσαύξηση στα τιμολόγια εκείνων των τεχνολογιών που τη χρειάζονται» επισήμανε η υπουργός.

«Για τα φωτοβολταϊκά εξακολουθεί να ισχύει η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών σύμφωνα με τον νόμο 3734/2009, και σύμφωνα με την πρόβλεψη για μείωση των τιμών του εξοπλισμού, χωρίς να θίγεται η βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Παράλληλα, προωθούμε εφαρμογές ευνοϊκές τιμολογήσεις για σταθμούς βιομάζας και βιοαερίου από οργανικά υπολείμματα, που παρουσιάζουν αυξημένο ειδικό βάρος για την εθνική μας οικονομία, λόγω της συμβολής τους στη στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Κι εδώ θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στους αγρότες. Μπορούν οι ΑΠΕ να αποτελέσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους αγρότες μας. Και αυτό θα γίνει».

Σχόλια