Επίσκεψη Παπανδρέου-Μπιρμπίλη στην παραλία του Αγ. Κοσμά

0
8

Περιβάλλον-Ενέργεια- Οικολογία.

Σε μία συμβολική κίνηση απόδοσης των παραλιών της νότιας Αττικής προς ελεύθερη χρήση στους πολίτες, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και η Υπουργός Περιβάλλοντος,  Τίνα Μπιρμπίλη, επισκέφθηκαν την παραλία του Αγίου Κοσμά.

Ξεκινώντας από την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτηρίου της πρώην Φαντασίας και στη συνέχεια περπατώντας κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασαν το πρόγραμμα ήπιας ανάπλασης της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια, πρωτίστως θα ανοιχτεί το θαλάσσιο μέτωπο από την περιοχή της «Φαντασίας» μέχρι το Ακρωτήρι και στη συνέχεια από το Ακρωτήρι μέχρι τον Ιππόκαμπο, συνολικού μήκους 2 περίπου χιλιομέτρων.

Μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη των εμποδίων και θα αποκατασταθεί ο χώρος, προκειμένου η παραλία να είναι προσβάσιμη στους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι: «Σήμερα, εδώ, κάνουμε μια νέα αρχή! Τα δημόσια αγαθά αποδίδονται στους πολίτες. Προωθούμε έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Διευρύνουμε τις εκτάσεις για κοινή χρήση. Απαντάμε σε παρανομίες, αυθαιρεσίες και ιδιοποιήσεις. Δημιουργούμε ζώνες αναψυχής, με την οικολογική τους αποκατάσταση και την ανάδειξη του φυσικού τοπίου. Θέλουμε κάθε οικογένεια να μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα. Κάθε οικογένεια να αξιοποιεί τις παραθαλάσσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κάθε νέος και νέα, κάθε οικογένεια να επενδύει τον ελεύθερο χρόνο της στο φυσικό τοπίο. Προσφορά στην ποιότητα της ζωής της. Τα δημόσια αγαθά αποδίδονται σε όλους μας. Και σήμερα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα. Κατεδαφίζουμε κτήριο σύμβολο της στρεβλής ανάπτυξης της πόλης μας και της καταπάτησης των παραλιών μας. Στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποδώσουμε τις παραλίες ανοιχτές – τις θάλασσες στους κατοίκους της Αθήνας και της Αττικής».

Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι: «Το σημερινό μήνυμα δεν ήταν τόσο η κατεδάφιση του αυθαίρετου κτηρίου της ‘Φαντασίας’, όσο το να σηματοδοτήσουμε ότι η παραλία και η θάλασσα είναι ανοικτές και προσπελάσιμες στους κατοίκους αυτής της πόλης. Σήμερα, εδώ, προωθούμε ένα έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης, διευρύνοντας τις κοινόχρηστες εκτάσεις, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους και αντιμετωπίζοντας τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες. Δημιουργούμε ζώνες αναψυχής, οικολογικά αποκαταστημένες, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού τοπίου. Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε το παραλιακό μέτωπο σε ένα ζωντανό τοπίο φιλικό, βιώσιμο και ελεύθερο για τους πολίτες».

Σχόλια