«Επιβιώνουν» τα δάση στην παγκόσμια αγορά άνθρακα;

0
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Η Αρμενία μια μέρα θα μετατραπεί σε έρημο», προειδοποίησε πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα με αφορμή τα νέα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια αναφορικά με την αποψίλωση των δασών της.

Για περισσότερα από 15 χρόνια, το μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα «Σχέδιο της Αρμενίας για τα Δέντρα» (Armenian Tree Project) με έδρα τη Μασαχουσέτη, προχωρά σε αναδασώσεις ώστε να αποκατασταθεί η βλάστηση που χάθηκε στις αρχές του ’90, όταν η χώρα είχε πληγεί από την ενεργειακή κρίση.

Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, πριν λίγο καιρό οι ιδρυτές του προγράμματος άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων ώστε να αυξήσουν τα έσοδα για την υλοποίηση των δράσεών τους.

Ωστόσο το ερώτημα είναι αν η αγορά άνθρακα για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των κοινοτήτων, όπου υλοποιούνται τα προγράμματα.

«Η σχέση μεταξύ δασοπονίας και άνθρακα είναι πολύ καινούρια και πολύ μπερδεμένη» τόνισε σε δηλώσεις του ο Τζέησον Σοχιγιάν, διευθυντής του προγράμματος «Σχέδιο της Αρμενίας για τα Δέντρα».

«Ο λόγος που οι άνθρωποι θέλουν να επενδύσουν στην αγορά άνθρακα είναι ότι καταλαβαίνουν ότι τα δέντρα και ο άνθρακας σχετίζονται. Ως εκ τούτου είναι εύκολο για το κοινό να συνδέσει την κλιματική αλλαγή με τα δέντρα», προσέθεσε ο κ. Σοχιγιάν.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η αποψίλωση των δασών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Τα δέντρα απορροφούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες υπολογίζονται κατάλληλα και αγοράζονται ως δικαιώματα ρύπων από εταιρείες και κράτη που θέλουν να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους.

Μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα ρύπων που «αγοράζονται» για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων αντιστοιχούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς άνθρακα.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν αδειοδοτηθεί πολλά προγράμματα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης, τον «ευέλικτο μηχανισμό» του Πρωτοκόλλου του Κιότο που επιτρέπει στα αναπτυγμένα κράτη να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων για την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενα κράτη.

Η διαδικασία είναι περίπλοκη, καθώς τίθενται πολλά ερωτήματα αναφορικά με το πώς μπορεί κάποιος να υπολογίσει τους ρύπους. Για να διασφαλιστεί ότι η αγορά άνθρακα θα έχει περιβαλλοντικά οφέλη, πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση αδειών.

Περιορισμούς αναφορικά με τις αντισταθμίσεις άνθρακα και την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενα κράτη προβλέπει και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή CNN

Σχόλια