Εμφανίστηκε γκρίζα φάλαινα στη Μεσόγειο!

0
36

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η εμφάνιση μιας μεγάλης γκρίζας φάλαινας έξω από τις ακτές του Ισραήλ, άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες, αφού για πρώτη φορά μετά από εκατοντάδες χρόνια, εντοπίζεται το εν λόγω θηλαστικό έξω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η γκρίζα φάλαινα έχασε τον προσανατολισμό της αναζητώντας τροφή και ταξίδεψε χιλιάδες μίλια από το Βόρειο Ειρηνικό.

«Είναι απίστευτο το γεγονός που συνέβη», δήλωσε ο δρ. Aviad Scheinin πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Θαλάσσιων Θηλαστικών του Ισραήλ, το οποίο αναγνώρισε το κήτος.

Οι γκρίζες φάλαινες ζούσαν κάποτε στο βόρειο Ατλαντικό , αλλά εξαφανίστηκαν από την περιοχή τον 17ο ή 18ο αιώνα και κανείς δεν τις ξανά δει εκεί.

Σήμερα απομένουν στον πλανήτη μόνο δύο πληθυσμοί, οι οποίοι βρίσκονται στο δυτικό και ανατολικό άκρο του Βόρειου Ειρηνικού.

«Εκείνο που έχει αφήσει έκπληκτη ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, είναι ότι από τον 18ο αιώνα, δεν υπάρχουν γκρίζες φάλαινες στον Ατλαντικό», επισήμανε ο δρ. Scheinin.

Η ενήλικη θηλυκή φάλαινα έχει μήκος 12 μέτρα και βάρος γύρω στους 20 τόνους και πιθανότατα έφτασε στον Ατλαντικό, μέσω του βορειοδυτικού περάσματος που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και κανονικά είναι καλυμμένη με πάγο η συγκεκριμένη περιοχή.

«Έχουμε ένα ζώο που υποτίθεται ότι ζει στον Ειρηνικό, αλλά λόγω το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, κατάφερε να περάσει από αυτό το διάδρομο κοντά στo Bering Strain (Βερίγγειος Πορθμός)» εκτίμησε ο ίδιος.

Οι γκρίζες φάλαινες που ζουν στο βορειοανατολικό Ειρηνικό, μεταναστεύουν κανονικά προς τα νότια τον Οκτώβριο αναζητώντας θερμότερα νερά προς τον Κόλπο της Καλιφόρνιας, ένα μεγάλο ταξίδι περίπου 8,000 χιλιομέτρων.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια