Η ρύπανση προκαλεί εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

0
45

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ρύπανση από τη βιομηχανία, το καυσαέριο των αυτοκινήτων και την παραγωγή ενέργειας με συμβατικά καύσιμα προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά προβλήματα σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα σωματίδια που εκλύονται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, όπως η βενζίνη, ο άνθρακας και το πετρέλαιο, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το φράξιμο των αρτηριών.

«Η έκθεση στη ρύπανση για κάποιες ώρες ή μέρες φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και σε άτομα που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν υγιή για πολλά χρόνια» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ρόμπερτ Μπρουκ, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Το μήνυμα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν να ελέγξουν τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, το κάπνισμα και ο διαβήτης», δήλωσε ο δρ. Μπρουκ.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της μελέτης προειδοποίησε ότι τα σωματίδια από τη ρύπανση, ή τα χημικά που «ταξιδεύουν μαζί τους», ενδέχεται να φτάσουν στο κυκλοφορικό σύστημα και να προκαλέσουν άμεση ζημιά, όπως για παράδειγμα

Θρόμβωση, βλάβη στα αγγεία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, ακόμα και θάνατο.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα, ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη ή διαβήτη, θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή Reuters

Σχόλια