Ελλιπή δασοπροστασία καταλογίζει ο Κ.Μητσοτάκης στην κυβέρνηση

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κριτική στην κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία ενόψει αντιπυρικής περιόδου άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η  ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μητσοτάκης έχει ως εξής:

«Παρόλο που η φετινή αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ενόψει καλοκαιριού είναι εξαιρετικά ελλιπής, γι’ αυτό και κατέθεσα σήμερα στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για την βελτίωση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ειδικά στο νευραλγικό τομέα της πρόληψης δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν κανένα σχετικό έργο, όπως συντήρηση οδικών δικτύων και καθαρισμοί δασών, δεν έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση και ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, που μόνο τυπικά έχει ενταχθεί στο ΥΠΕΚΑ, δεν έχει ολοκληρωθεί η ένταξη της Αγροφυλακής στο σύστημα δασοπροστασίας παρά την κυβερνητική δέσμευση, ενώ είναι πλέον εμφανείς οι ελλείψεις σε εποχικό προσωπικό.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στους τομείς της καταστολής, της πολιτικής προστασίας, της ευαισθητοποίησης των πολιτών και του συντονισμού εθελοντικών ομάδων ενώ τόσο ο τρόπος κατανομής των πόρων πυροπροστασίας όσο και ο βαθμός αξιοποίησής τους ακολουθεί την ίδια αναποτελεσματική πρακτική προηγούμενων ετών.

Είναι, κατά συνέπεια, εμφανές ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει φέτος σε σχέση με την περσινή αντιπυρική περίοδο και ότι βρισκόμαστε για άλλη μία φορά απροετοίμαστοι ενόψει καλοκαιριού, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό για τον δασικό πλούτο που έχει απομείνει στην χώρα μας.

Θέλω να θυμίσω ότι το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, το ΠΑΣΟΚ διαρρήγνυε τα ιμάτιά του και είχε δεσμευτεί ρητά ότι θα αναθεωρούσε και θα βελτίωνε το σύστημα δασοπροστασίας στη χώρας μας.

Οι τραγικές ελλείψεις στην προετοιμασία της φετινής αντιπυρικής περιόδου αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση που για άλλη μία φορά επιδεικνύει ασυνέπεια λόγων και έργων και οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες για ποιο λόγο δεν έκανε όσα υποσχέθηκε για την προστασία των δασών».

Σημειώνεται πως ανάλογη κριτική στην κυβέρνηση για την προστασία των δασών άσκησε πρόσφατα και η WWF Ελλάδος.

Σχόλια