Ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα προανήγγειλε η Μπιρμπίλη

1
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, με υποβρύχιο καλώδιο, ανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την ομιλία της στο 4ο Εθνικό Συνέδριο για την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να ενταχθούν άμεσα στη νέα Μελέτη Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς οι διασυνδέσεις των περισσότερων νησιών και της Κρήτης.

Το έργο αποτελεί τμήμα του Mediterranean ring (Μεσογειακός δακτύλιος), ενός μεγάλου οράματος που θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Παράλληλα, προχωρά η διασύνδεση του Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης και Κυκλάδων.

«Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη. Σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται στη λειτουργία ακριβών και ρυπογόνων τοπικών πετρελαϊκών σταθμών, επιβαρύνοντας την εθνική οικονομία, ενώ το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Σήμερα, η διασύνδεση των νησιών εμφανίζεται, περισσότερο από ποτέ, ως τεχνικά εφικτή», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στο ζήτημα της κοινωνικής αποδοχής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Δεν φτάνει να είμαστε πολίτες κατά του λιθάνθρακα, πρέπει να είμαστε και πολίτες υπέρ των ΑΠΕ. Δεν μας τιμά, σε θεωρητικό επίπεδο να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης, και στην πράξη μέρος της διαδικασίας αδειοδότησης ενός έργου να είναι και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα μισό αιώνα τώρα βάζουν υποθήκη την υγεία τους για να παρέχουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον φθηνό, εγχώριο, αλλά και με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λιγνίτη, στηρίχθηκε η ανάπτυξη της Ελλάδας. Αν πριν από 40 χρόνια, είχαμε ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αδιαφορώντας για το περιβάλλον, αυτή η εποχή πέρασε», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπιρμπίλη.

« Σήμερα πρέπει να κάνουμε εκ νέου τις ενεργειακές μας επιλογές στις οποίες και ο λιγνίτης θα αποτελέσει τμήμα. Ήρθε η ώρα όλες οι περιοχές της Ελλάδας να συνεισφέρουν και να αποκομίσουν οφέλη από αυτό που μας προίκισε η φύση: από την καθαρή αιολική, ηλιακή ενέργεια, καθώς και τη γεωθερμία. Είναι σημαντικό, οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν σε αυτά τα έργα. Ο νέος νόμος δίνει κάποιες κατευθύνσεις, για να βοηθήσει στην αποδοχή των ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες και να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ. Στις περιοχές που εγκαθίστανται έργα ΑΠΕ, το ειδικό τέλος πλέον μοιράζεται πρωτίστως στον καταναλωτή και μετά στους δήμους και στο πράσινο ταμείο», υπογράμμισε η υπουργός.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται η μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης σε 10- 12 μήνες από 4-5 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΠΟΛΎ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΤΗΝ Κα ΥΠΟΥΡΓΌ ΠΑΡΌΛΟ ΌΤΙ Η ΣΎΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΊ ΠΆΡΑ ΠΟΛΎ ΑΣ ΒΆΛΟΥΝ ΈΝΑ ΠΡΌΣΤΙΜΟ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΉΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΦΘΕΡΕΤΑ ΓΙΑΤΊ ΕΓΏ ΟΠΩΣ ΠΌΛΟΙ ΈΧΟΥΝ ΒΆΛΕΙ ΌΤΙ ΕΊΧΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΊΧΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΉΣΟΥΝ ΚΆΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΌΝΙΑ ΤΟΥΣ.ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΌ ΚΑΙ ΔΗΛΩΜΈΝΟ ΠΑΝΤΟΎ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΊΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ…..

Comments are closed.