Shell Eco Marathon 2010, ρεκόρ κατανάλωσης

1
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στις 6 Μαΐου, στη πίστα Eurospeedway, στο Lausitz της Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε ο 25ος Shell Eco Marathon, με περισσότερες από 220 ομάδες και 3.000 συμμετέχοντες να δίνουν το παρών.

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για ένα ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει η Shell, σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, στον οποίο συμμετέχουν λύκεια και πανεπιστήμια, σε μία προσπάθεια να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν αλλά και να δοκιμάσουν οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον.

Στόχος είναι η παραγωγή ενός ecofriendly οχήματος που να μπορεί να διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση με τη λιγότερο δυνατή κατανάλωση.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να διαγωνιστούν σε δύο κατήγορίες, την Prototype και την UrbanConcept.

Από το φετινό διαγωνισμό δεν έλειψε και η ελληνική συμμετοχή, αφού το παρών έδωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Φέτος η νικήτρια ομάδα έσπασε το ρεκόρ επίδοσης που υπήρχε εδώ και πέντε χρόνια. Οι φοιτητές του Polyjule Polytech Nantes από τη Γαλλία χρησιμοποιώντας ένα υδρογονοκίνητο πρωτότυπο όχημα κατάφερε να καλύψει απόσταση 4.414,1 χιλιομέτρων καταναλώνοντας μόλις 1 λίτρο καυσίμου, με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι στα 3.836 χιλιόμετρα.

Για το econews.gr Γ. Βαγγής

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    H ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετείχε για τρίτη χρονιά με το όχημα ER10 στον διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου της Shell (Shell Eco Marathon 2010), που πραγματοποιήθηκε 4-7 Μαίου στην πίστα Eurospeedway Lausitz της Γερμανίας. Η ομάδα συμμετείχε στην κατηγορία μεγάλων οχημάτων (Urban Concept) που αντιστοιχούν σε μονοθέσια οχήματα πόλης, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής που περιλαμβάνει κυψέλη καύσιμου υδρογόνου και κίνηση με ηλεκτρικό κινητήρα που παρέχουν μηδενικούς ρύπους κατά την κίνηση του οχήματος.
    Το Πολυτεχνείο Κρήτης κατέκτησε την πρώτη θέση (1η) στον παράλληλο διαγωνισμό ασφάλειας οχημάτων (ADAC Safety Award), όπου παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο όχημα με εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες στον τομέα της ασφάλειας. Ιδιαίτερη εντύπωση στην επιτροπή έκανε η κατασκευή και τοποθέτηση ρυθμιζόμενης κολώνας τιμονιού και η εμπρόσθια ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης για προστασία του οδηγού σε περίπτωση πρόσκρουσης, το αυτόματο άνοιγμα της καμπίνας του οδηγού για γρήγορη έξοδο από το όχημα καθώς επίσης η χρήση εξειδικευμένων αισθητήρων για τον εντοπισμό διαρροών καυσίμου. Ταυτόχρονα, το όχημα του Πολυτεχνείου Κρήτης διένυσε 373km με ένα λίτρο καυσίμου, που αποτελεί την καλύτερή του επίδοση και θέτει τη βάση για νέες επιτυχίες στις επόμενες διοργανώσεις.

    Τα μέλη της ομάδας είναι: Σπανουδάκης Πολυχρόνης, Πιπερίδης Σάββας, Τσινάρης Γιάννης, Ευσταθίου Δημήτρης, Πλουμάκης Βαγγέλης, Παππάς Τάσσος, Στρατηγός Γιάννης και Τσουρβελούδης Νικόλαος. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.tucer.tuc.gr

    Οι χορηγοί που στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια αυτή, πέραν του Πολυτεχνείου Κρήτης, είναι οι: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ΟΠΑΠ, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, IDEAL BIKES, ALFA METAL Μακρυμανωλάκης και Μιχαηλάκης Sport.

Comments are closed.