Νέοι «θησαυροί» της φύσης ανακαλύφθηκαν στο Βόρνεο

0
38

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ομάδα ερευνητών της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, ανακάλυψε 123 νέα είδη στο νησί Βόρνεο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των νησιών Σουμάτρα, Ιάβα και Κελέβη, σύμφωνα με δημοσίευμα στο CNN.

Μεταξύ των ειδών που ανακαλύφθηκαν, είναι βάτραχοι που το δέρμα τους αλλάζει χρώματα, το μακρύτερο έντομο στο κόσμο και ένας γυμνοσάλιαγκας που ρίχνει στο ταίρι του «βέλη του έρωτα».

Το WWF παρουσίασε τη λίστα με τα νέα είδη στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις τρεις χώρες που ελέγχουν το νησί, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Μπρουνέι.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών το 2007, υπέγραψαν συμφωνία για τη προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού.

Η περιβαλλοντική οργάνωση περιγράφει τον νησί «ως μοναδικό θησαυρό βιοποικιλότητας», αφού φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων, φυτών, πτηνών, ερπετών και αμφίβιων.

Κατά την τριετή έρευνα που έκαναν οι επιστήμονες, ανακάλυψαν 67 νέα είδη φυτών, 17 νέα είδη ψαριών, ένα πουλί, 5 αμφίβια και 5 ερπετά.

Μερικά από τα πιο σπάνια αμφίβια που βρέθηκαν, είναι βάτραχοι που αλλάζει χρώμα το δέρμα τους και πετούν.

Ο γυμνοσάλιαγκας (Ibycus rachelae) που ανακαλύφθηκε έχει ουρά τρεις φορές μακρύτερη από το μέγεθος του κεφαλιού του.

Μόλις εντοπίσει το ταίρι του εκτοξεύει «βέλη του έρωτα», που είναι από ανθρακικό ασβέστιο και περιέχουν μια ορμόνη, για να το διεγείρει.

Επίσης, εντοπίστηκε το μακρύτερο έντομο στο κόσμο (Phobaeticus chani), μήκος πάνω από μισό μέτρο και ζει στα τροπικά δάση.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια