Κόλπος Μεξικού: εμπόδια στον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου

0
58

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Εμπόδια συναντά η  ΒΡ στην προσπάθεια της να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου, αφού απέτυχε το σχέδιο που είχαν οι μηχανικοί της εταιρείας, με τη χρήση ενός μεταλλικού κουτιού, το οποίο θα συγκέντρωνε προσωρινά το πετρέλαιο από το βυθό της θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC οι μηχανικοί της BP χρησιμοποιώντας ρομποτικά σκάφη κατέβασαν στο βυθό της θάλασσας το μεταλλικό κουτί, για να μπορέσουν να διοχετεύσουν το πετρέλαιο που διαρρέει σε ένα τάνκερ.

Όταν τοποθετήθηκε το Σάββατο 8 Μαΐου το μεταλλικό κουτί, τότε στο εσωτερικό του συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα κρυσταλλοποιημένου αερίου, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα έκρηξη, επειδή είναι εύφλεκτο.

Η εταιρεία προχώρησε σε ανέλκυση του μεταλλικού κουτιού βάρους 100 τόνων και αναμένεται να λύσει σύντομα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε.

Εν τω μεταξύ, καθημερινά χύνονται στη θάλασσα 800,000 λίτρα πετρελαίου στο Κόλπο του Μεξικού, από τότε που σημειώθηκε η έκρηξη στη πλωτή εξέδρα.

Σύφμωνα με τη ΒΡ, η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου προκλήθηκε από φυσαλίδα μεθανίουπου σχηματίστηκε στο βυθό και πέρασε στο κεντρικό αγωγό της γεώτρησης.

Ήδη στις ακτές ενός νησιού της Αλαμπάμα παρουσιάστηκαν οι πρώτες «μπάλες» πίσσας.

Τα δείγματα της πίσσας θα εξετασθούν, για να εξακριβωθεί αν προέρχονται από τη διαρροή πετρελαίου που έχει πλήξει τον Κόλπο.

Μέχρι στιγμής, ένα μέρος του πετρελαίου έφτασε στις ακτές των νησιών Chandeleur, όπου τα συνεργεία κατέβαλλαν προσπάθειες να περιορίσουν την καταστροφή με διάφορους τρόπους, όπως ψεκάζοντας με χημικά και βάζοντας «ελεγχόμενη φωτιά».

Τα εν λόγω νησιά είναι σημαντικό καταφύγιο άγριων ειδών.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια