ΥΠΕΚΑ: «Πράσινη Δράση–Καθαρά Δάση» στη Σκόπελο

0
59

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Στη Σκόπελο συνεχίζεται η πιλοτική, εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 10 Μαΐου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Πράσινη Δράση – Καθαρά Δάση», το οποίο στοχεύει στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών ώστε να συνεργαστούν με περιβαλλοντικές οργανώσεις για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εκπροσώπησε με την παρουσία του και συμμετοχή του στον καθαρισμό δασική διαδρομής της Σκοπέλου, το Σάββατο 8 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Ανδρέας Ανδρεόπουλος.

Στη δράση της Σκοπέλου συμμετέχουν εκπρόσωποι από περίπου 20 εθελοντικές οργανώσεις και συλλόγους και από τη Σκιάθο, καθώς και εργαζόμενοι των δημοτικών αρχών και της πυροσβεστικής και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου Βόρειων Σποράδων.

Ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος υλοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων και έτσι, στον καθαρισμό των δασικών διαδρομών του νησιού λαμβάνουν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλα τα σχολεία του νησιού, ακόμη και από τα νηπιαγωγεία.

Οι μαθητές που συγκεντρώθηκαν καθάρισαν τις δασικές διαδρομές από τη Σκόπελο προς το Γλυστέρι και από το Δρακοντόσχησμα έως Αμάραντο και Αγνώντα, απομακρύνοντας ξερά κλαδιά, χόρτα και σκουπίδια και διανοίγοντας μονοπάτια.

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία βοηθά τη φυσική αναγέννηση του δάσους, μειώνει τον κίνδυνο της εξάπλωσης της φωτιάς, αλλά και ενισχύει τον περιπατητικό τουρισμό.

Το Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στην εθελοντική προσφορά των πολιτών, οι οποίοι θα καθαρίσουν τις διαδρομές από Γλώσσα προς Άγιο Γιάννη, από την Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας προς τον Άγιο Ταξιάρχη, αντίστοιχα.

Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με σχολεία να καθαρίζουν τη δασική διαδρομή από το Παλιό Κλήμα προς το Λουτράκι.

Η συγκέντρωση των εθελοντών γίνεται κάθε μέρα στις 9:30 το πρωί, σε διαφορετικά σημεία συνάντησης, ανάλογα με τη διαδρομή.

Εκεί, τους υποδέχονται ειδικές ομάδες προκειμένου να τους κατευθύνουν, δίνοντάς τους δωρεάν εξοπλισμό, για να αναλάβουν δράση.

Σχόλια