«Αρκούδα και Σταφύλι» εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Υπαίθρια εκδήλωση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στο κτήμα Κυρ Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας.

Για δυο μέρες μόνο, Σάββατο και Κυριακή 15-16 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ο Αρκτούρος φέρνει την αρκούδα ξανά στις πλαγιές του Βερμίου, στο κτήμα Κυρ Γιάννη.

Σε τόπο αγαπημένο για την αρκούδα, όπως είναι το αμπέλι, ο Αρκτούρος, θα ενημερώσει μικρούς και μεγάλους για τα μυστικά της αρκούδας, τη σχέση της με το αμπέλι και την παρουσία της άγριας ζωής στο Βέρμιο.

Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία πέρα από την περιβαλλοντική ενημέρωση να φτιάξουν αρκούδες και σταφύλια με πηλό, οριγκάμι και άλλες κατασκευές.

Όλοι μαζί θα ξεναγηθούν στο αμπέλι και θα δοκιμάσουν νοστιμιές της αμπέλου που ελκύουν την αρκούδα από μακριά.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ανοικτές Πόρτες» που οργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος».

Στη χώρα μας η αρκούδα ζει κυρίως σε περιοχές με έντονη δασοκάλυψη, σε δάση φυλλοβόλων (δρυς, οξιά κ.λ.π) και κωνοφόρων (μαυρόπευκο, έλατο, ερυθρελάτη, ρόμπολο κ.λ.π) δέντρων της ορεινής και ημιορεινής ζώνης (500 – 1800 μέτρα υψόμετρο).

Η χρήση των διαφορετικών περιοχών εξαρτάται, εν μέρει μόνο από την έκτασή τους.

Ο κύριος παράγοντας επιρροής είναι η βιολογική αξία μιας περιοχής σε συνάρτηση με τις ετήσιες βιολογικές και διατροφικές ανάγκες του είδους.

Από όλα τα είδη αρκούδων, η καφέ αρκούδα είναι το μοναδικό που καταφέρνει να επιβιώνει σε τόσα πολλά διαφορετικά οικοσυστήματα.

Η καφέ αρκούδα έχει καταφέρει να επιβληθεί και πολλές φορές να εκτοπίσει συγγενικά της είδη, όπως η μαύρη αρκούδα της Αμερικής και της Ασίας.

Ένας σημαντικός λόγος που κάνει την καφέ αρκούδα τόσο ανταγωνιστική, είναι η ικανότητά της να αξιοποιεί ένα μεγάλο εύρος τροφικών πηγών φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Πηγή: Αρκτούρος

Σχόλια