Η Κίνα «ηγετική δύναμη» στις νέες τεχνολογίες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

0
61

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Κίνα ηγείται των προσπαθειών των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ασία και τον Ειρηνικό (ESCAP).

Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών θεωρείται το εισιτήριο για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ μειώνει σημαντικά την εξάρτηση από τις δυτικές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικά φιλικές εταιρείες θα μπορούσαν να προσφέρουν στις μικρές οικονομίες, που στηρίζονται στις εξαγωγές, νέα εργαλεία ανάπτυξης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη μειωμένη ζήτηση από ΗΠΑ και Ευρώπη, που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

«Οι συνέπειες της κρίσης αποκάλυψαν την τρωτότητα των κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού στα εξωτερικά σοκ», αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Τα κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού επομένως πρέπει να βρουν νέες πηγές εγχώριας ζήτησης ώστε να αναπτυχθούν χωρίς να επηρεάζονται από τις εξωτερικές κρίσεις», επισημαίνουν τα Ηνωμένα Έθνη, εξαίροντας παράλληλα τις προσπάθειες της Κίνας και της Νοτίου Κορέας «για τις σημαντικές πρωτοβουλίες τους σε ό,τι αφορά την προώθηση νέων τεχνολογιών».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2009 η Κίνα επένδυσε 34,6 δις. δολάρια σε καθαρή ενέργεια. Στην ουσία η Κίνα διπλασίασε τις επενδύσεις της στον συγκεκριμένο τομέα συγκριτικά με το 2008 και κατέστη ο μεγαλύτερος επενδυτής σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά η Νότιος Κορέα ετοιμάζεται να επενδύσει 84 δις. δολάρια σε περιβαλλοντικά φιλικές εταιρείες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή AFP

Σχόλια