Αχελώος: αντιδράσεις από «πράσινους» φορείς για την εκτροπή του

0
79

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Πέντε περιβαλλοντικοί φορείς με κοινή ανακοίνωση τους, χαρακτηρίζουν την εκτροπή του Αχελώου «αναπτυξιακό αναχρονισμό, που πρέπει επιτέλους να εκλείψει».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», η WWF, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ορνιθολογική Εταιρεία και το δίκτυο Μεσόγειος SOS, δηλώνουν την απογοήτευσή τους με την παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα στη Βουλή.

«Ο Δ. Ρέππας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τις πολλαπλές διαστάσεις της εκτροπής, ειδικά στον καιρό της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα. Η μόνη ελπίδα, η δήλωσή του για τον, αυτονόητο άλλωστε και πάντοτε οφειλόμενο, σεβασμό των αποφάσεων της Δικαιοσύνης».

Επίσης, τονίζουν ότι η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί «ντροπή για τη χώρα», καθώς ενέχει μεγάλο οικονομικό κόστος και χαρακτηρίζεται από επικίνδυνο λαικισμό.

«Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί. Εχει άμεση και απόλυτη ανάγκη από έργα προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδατικών πόρων που διαθέτει και αναδιάρθρωση καλλιεργειών», τονίζουν στην ανακοίνωση τους.

Ο υπουργός Υποδομών στην ομιλία του στη Βουλή είπε ότι τα έργα έχουν σταματήσει, μετά από απόφαση του τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, όμως αφήσε πολλά ερωματικά ως προς τη βούληση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο έργο, αφού ανακοίνωσε ότι το υπουργείο έχει τη γνωμοδότηση της Διεθνούς Αρχής Σηράγγων για τα προβλήματα που δημιουργούνται στις σήραγγες εκτροπής, από τις οποίες η μία είναι στη φάση της κατασκευής.

Σχόλια