Ο Ιορδάνης ποταμός αργοπεθαίνει…

0
38

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Ομάδα Ιορδανών και Παλαιστίνιων επιστημόνων ,προειδοποιεί ότι ο Ιορδάνης ποταμός δεν αποκλείεται να στερέψει μέχρι το 2011, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

«Η ροή του ποταμού έχει περιοριστεί πάρα πολύ και δεν αποκλείεται να στερέψει μέχρι το 2011», υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της Γης».

«Σε ορισμένα σημεία του ποταμού μπορείς να πηδήξεις στην απέναντι όχθη. Σε κάποια άλλα δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό, αφού μπορείς να περάσεις απέναντι με τα πόδια. Η στάθμη του νερού φτάνει μέχρι τον αστράγαλο», δήλωσε ο Γκίντον Μπλόμπεργκ, διευθυντής της οργάνωσης «Φίλοι της Γης» στο Ισραήλ.

Ο ποταμός είναι καταδικασμένος να στερέψει, εξαιτίας των έργων εκτροπής που έχουν γίνει.

Το 98% της ροής του ποταμού έχει πλέον εκτραπεί.

Ο Ιορδάνης μοιράζεται ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Συρία.

Παράλληλα, η ρύπανση που επικρατεί κάνει ακόμα πιο τραγική την κατάσταση, αφού έχει καταλήξει να είναι μια «ενεργή χωματερή».

Το λιγοστό νερό που έχει μείνει μεταφέρει αστικά λύματα, απόβλητα, φυτοφάρμακα από τις καλλιέργειες, τα οποία χύνονται στη Νεκρά Θάλασσα.

Η Ιορδανία και η Συρία συμφώνησαν να σταματήσει η ρίψη αποβλήτων στον ποταμό.

Ο ποταμός σχηματίζεται από τη συμβολή τριών μικρότερων ποταμών, το μήκος του σε ευθεία γραμμή από τις πηγές του μέχρι των εκβολών του στη Νεκρά Θάλασσα είναι 220 χλμ.

Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Σχόλια