«Σχέδιο διάσωσης για τη βιοποικιλότητα» ζητά η IUCN

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σχέδιο διάσωσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας ζητούν οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι η έκτη φορά που έχουμε μαζική απώλεια ειδών εδώ και 500 εκατομμύρια χρόνια.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) προειδοποιεί μάλιστα ότι η απώλεια πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας θα έχει τραγικές συνέπειες στην ευημερία των ανθρώπων.

«Το χάσμα ανάμεσα στην πίεση που υφίστανται τα οικοσυστήματα και στις κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο» δήλωσε ο Bill Jackson, εκπρόσωπος της IUCN, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για δεκατές στρατηγικό πρόγραμμα προκειμένου να περιοριστεί η απώλεια των ειδών.

«Αν αγνοήσουμε την άμεση ανάγκη για την ανάληψη δράσης θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ υψηλότερο τίμημα μακροπρόθεσμα», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της IUCN.

Το 1/5 των θηλαστικών, το 30% των αμφίβιων, το 12% των πτηνών και τουλάχιστον το ¼ των κοραλιών (που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση 500 εκατ. ανθρώπων σε παράκτιες περιοχές), απειλούνται με εξαφάνιση.

Το 2002 η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, στόχος που ενσωματώθηκε στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Ωστόσο, με βάση την επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Science, ο στόχος δεν επετεύχθη.

Η επόμενη ευκαιρία για τη χάραξη νέων στρατηγικών είναι η σύνοδος των μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, τον Οκτώβριο στην Ιαπωνία.

Για το Econews.gr Φ. Νικολάου

Πηγή AFP

Σχόλια