Η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου στη Βουλή

0
63

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, ζητούν τα τελευταία χρόνια 35 δήμοι, 6 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όλα τα κόμματα και τα πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο και Πατρών), αλλά και οικολογικές της περιοχής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ 1967/2006.

Ο Κόλπος θα πρέπει να προστατευθεί από κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα και ρύπανση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το αίτημα έχει τεθεί πολλές φορές στους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων και επανήλθε πρόσφατα και στη τωρινή κυβέρνηση από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ).

Η υπόθεση της προστασίας του Κορινθιακού έφτασε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης, η οποία θα συζητηθεί στις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών και μετρήσεων, η κατάσταση του Κορινθιακού είναι τόσο υποβαθμισμένη, ώστε κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Ευρώπης, τόνισε ο βουλευτής.

«Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής, απαιτείται η εκπόνηση σχεδίου για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πολιτικής για την αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των κόλπων, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ» ανέφερε ο κ. Τσούκαλης.

Επίσης, ρώτησε τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να χαρακτηρίσουν τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε.

Σχόλια