Το Venus Project στην Αθήνα

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια  Οικολογία:

Φτώχεια, εγκληματικότητα, διαφθορά, πόλεμος. Αυτές είναι οι μάστιγες της μεταβιομηχανικής κοινωνίας που επιχειρεί να εξαλείψει ο οργανισμός Venus Project (Πρόγραμμα Αφροδίτη).

Το Venus Project δημιουργήθηκε από τον Jacque Fresco και εμφορείται από το όραμα μιας φουτουριστικής κοινωνίας στην οποία η ανέχεια και η τεχνητή έλλειψη αγαθών που προωθεί το υπάρχον πλουτοκρατικό σύστημα θα αποτελούν παρελθόν.

Το όραμα του Venus Project θέτει σε πρώτο πλάνο μια καλύτερη κοινωνία, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό, μέσω του αποτελεσματικότερου σχεδιασμού των παγκόσμιων πλουτοπαραγωγικών πόρων, της δημιουργίας πόλεων με γνώμονα της αρχές της αυτάρκειας και της αειφορίας, την ενεργειακή επάρκεια και τον αυτοματισμό της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι εμπνευστές του Project, Jacque Fresco και Roxanne Meadows ισχυρίζονται πως η βασιζόμενη στην αξία του «κέρδους» οικονομικοκοινωνική διάρθρωση των σύγχρονων κοινωνιών παρεμποδίζει την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας για το «κοινό καλό».

Αν η τεχνολογική πρόοδος εξελισσόταν απαλλαγμένη από τις έννοιες του οικονομικού κέρδους και της εξουσίας, θα απελευθέρωνε πόρους προς όφελος περισσοτέρων ανθρώπων και η αύξηση της παραγωγής προϊόντων και υλικών θα προσανατολιζόταν στην πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Η άποψη του Fresco είναι ότι το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα στερεί από τους ανθρώπους την καλλιέργεια και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους και εντέλει την ευκαιρία να ζήσουν μια ζωή με νόημα και ουσία.

Διαβλέπει δε στην παρούσα κατάσταση μια ευκαιρία απομάκρυνσης των κοινωνιών από τις οικονομικές πρακτικές που επιβάλλει η ελεύθερη αγορά και ο καπιταλισμός, σύσφιξης των συλλογικοτήτων και καλλιέργειας της αλληλεγγύης.

Ο Jacque Fresco έρχεται στην Αθήνα για να δώσει διάλεξη στις 11 Ιουνίου (18.30-21.00) στο Athens Imperial Hotel (Πλατεία Καραϊσκάκη).

Πηγές: Wikipedia, The Venus Project website, The Zeitgeist Movement-Greece

Σχόλια