Δίκτυο Μεσόγειος SOS: «Kαθαρίστε τη Μεσόγειο 2010»

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του, συντονίζει την 15η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2010» που θα πραγματοποιηθούν 1-31 Μαΐου 2010.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2010 ως «Έτος Βιοποικιλότητας», και στο πλαίσιο αυτό η εκστρατεία εστιάζει φέτος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είδη και οικοσυστήματα, εξαιτίας της απόρριψης σκουπιδιών.

Επίσης, και αυτή τη χρονιά συνεργάζονται με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, που θα πραγματοποιήσει λήψη εικόνων από «χωματερές» στο βυθό, με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V.).

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, καλεί μαθητές και εκπαιδευτικούς, δήμους, περιβαλλοντικούς και άλλους κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και εθελοντές κάθε ηλικίας να πάρουν μέρος στη λύση του προβλήματος και να δηλώσουν με τον δικό τους έμπρακτο τρόπο τη βούλησή τους για καθαρότερες θάλασσες και ακτές.

Στη διάρκεια της περσινής εκστρατείας η συμμετοχή των εθελοντών δεν είχε προηγούμενο. Μόνο κατά τη διάρκεια του Μαΐου συμμετείχαν περισσότεροι από 17.500 εθελοντές, οι οποίοι καθάρισαν 279 φυσικές περιοχές (ακτές, βυθούς, όχθες ποταμών/λιμών, πάρκα, άλση κ.α.) σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι καθαρισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και το φθινόπωρο.

Με βάση τα στοιχεία, στην εκστρατεία συμμετείχαν 256 φορείς σε 36 νομούς της Ελλάδας, από τους οποίους 116 ήταν Σχολεία, 56 Σύλλογοι (καταδυτικοί, αλιευτικοί, ιστιοπλοϊκοί κ.α.), 35 Δήμοι, 19 Επιχειρήσεις, 5 Πρωτοβουλίες Πολιτών – ΜΚΟ και 21 μεμονωμένοι φορείς.

Φέτος επιδιώκουν να συντονιστούν με την προσπάθειά τους ακόμα περισσότεροι εθελοντές για το συμβολικό (και όχι μόνο) εθελοντικό καθαρισμό ακόμη περισσότερων φυσικών περιοχών.

Πηγή: Δίκτυο Μεσόγειος SOS

Σχόλια