Κόλπος Μεξικού: απαγορεύτηκε η αλιεία

0
23

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η αλιεία έχει σταματήσει από τις εκβολές του ποταμού Μισισιπή ως τη Βορειοδυτική Φλόριντα και τα αλιευτικά παραμένουν αραγμένα, σε μια περίοδο όπου τα αλιεύματα είναι πλούσια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Οι συνέπειες για τους ανθρώπους που ζουν από τη θάλασσα, είναι καταστροφικές.

Είκοσι χελώνες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν νεκρές από τους ψαράδες, ίσως είναι τα πρώτα θύματα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής.

Υπάρχουν αμφιβολίες για τα αίτια του θανάτου τους , οι ψαράδες δεν βρήκαν πάνω τους ίχνη πετρελαίου, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού τους, οι ειδικοί θεωρούν πως συνδέονται με κάποιον τρόπο με την οικολογική καταστροφή που έπληξε το Κόλπο του Μεξικού.

Ο διευθυντής του Θαλάσσιου Ινστιτούτου του Γκάλφπορτ, Μόμπι Σολάνζ, δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο του χρόνου, όπου οι χελώνες φτάνουν στις ακτές και μπορεί να δηλητηριάστηκαν «τρώγοντας ψάρια μολυσμένα από το πετρέλαιο».

Η νεκροψία θα δείξει τι ακριβώς συνέβη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι «Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να εμποδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την οικονομική ζημιά, περιορίζοντας τις επιπτώσεις από την εν δυνάμει καταστροφική κηλίδα».

Οι κάτοικοι στη Λουιζιάνα, στο Μισισιπή, την Αλαμπάμα και την Φλόριντα περιμένουν τη στιγμή που η πετρελαιοκηλίδα θα φτάσει στις ακτές.

Οι ψαράδες στο Βένις υποστηρίζουν ότι «μπορεί να είναι ζήτημα ωρών, πιθανότατα ημερών» παρατηρώντας τον ουρανό, αλλά και τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών όπου εμφανίζονται οι διαδραστικοί χάρτες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε ώρα με προβλέψεις για την πορεία της πετρελαιοκηλίδας τις επόμενες 24 ώρες.

Λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, το μεγαλύτερο μέρος των πλωτών φραγμάτων, που έχουν τοποθετηθεί για να συγκρατήσουν το πετρέλαιο, έχουν υποστεί ρήγματα, δήλωσε ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Μπόμπ Ράιλι.

Μέχρι στιγμής οι άνεμοι και τα ρεύματα κρατούσαν την πετρελαιοκηλίδα μακριά από τις ακτές, αλλά ο καιρός άλλαξε και το πετρέλαιο απειλεί τη ναυσιπλοΐα, την άγρια ζωή, το θαλάσσιο οικοσύστημα και τις παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σχόλια