Μνημόνιο συνεργασίας για το ενεργειακό κέντρο του Αστακού

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Η Ελλάδα και το Κατάρ υπέγραψαν πέντε συμφωνίες, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων και στρατηγική επενδυτική συνεργασία για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στον Αστακό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σείχης Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι, εξέφρασε την ειλικρινή και ισχυρή βούληση της χώρας του, να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένες να παρακάμψουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτατη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον ομόλογο του, του Κατάρ, τόνισε ότι «Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας που αφορά το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομικές δυσκολίες, αλλά αξίζει τέτοιες επενδύσεις από το εξωτερικό».

«Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας αφορά τόσο το φυσικό αέριο – δεδομένου ότι το Κατάρ συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο – όσο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η πρόσφατα κυρωθείσα συμφωνία για οικονομική και τεχνική συνεργασία, καθώς και το τρίτο αραβοελληνικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, με σημαντική εκπροσώπηση, όπως ελπίζω και από το Κατάρ, θα ενισχύσουν και την επιχειρηματική μας συνεργασία», είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι «δίνεται μια οικονομική και εμπορική ώθηση, η οποία είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς όφελος και των δύο λαών».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ξεκίνησε τη δήλωση του με ευχές και θερμά λόγια, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει, τονίζοντας ότι «οι χώρες που περνούν από τέτοιες φάσεις βγαίνουν ισχυρότερες».

Επίσης, εξέφρασε την ειλικρινή βούληση της χώρας του για επενδύσεις και για συνεργασία με την Ελλάδα, προς όφελος και των δύο λαών.

«Εκφράζω τη βούληση για επενδύσεις, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση και αποφασιστικότητα από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να πραγματοποιηθούν», τόνισε ο ίδιος.

Και οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη δημιουργία «ολιγομελούς οικονομικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά σχέδια».

Σχόλια